nlc.hu
Szabadidő

12 éves fiú a Széchényi Könyvtárban

12 évesen az Országos Széchényi Könyvtárban kutathat Ármin

Sárközi Ármin azt kérte, hogy olvasójeggyel beengedjék az ország első számú könyvárába.

Levélben fordult az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójához, Rózsa Dávidhoz a 12 éves Sárközi Ármin, és azt kérte, hogy olvasójeggyel beengedjék az ország első számú könyvárába. A Széchényi Olvasószolgálati Szabályzata szerint ugyanis csak az kaphat olvasójegyet, aki betöltötte 16. életévét – írja a Qubit.

„Szerintem fontos, hogy a gyerekek is tanulhassanak és olvashassanak könyvekből. Rengeteg könyv nem érhető el az üzletekben, de az Országos Széchényi Könyvtárban igen. Pont a tudományos könyvek olyanok, hogy kevés van belőlük, inkább regényeket szoktak tárolni más könyvtárakban. Bár beengednek az OSZK-ba, én nem a kiállított pennákat szeretném nézegetni, hanem a tudományos szakirodalmat” – felelte a lap kérdésére Ármin, miután június végén az OSZK vezetőségéhez fordult, mivel gyermekként nem jogosult saját olvasójegy kiváltására és kölcsönzésre.

Ármin nem gyerekkönyveket akart kölcsönözni, hanem ritka szakirodalmat akart böngészni, hiszen komolyan érdekli a matematika, a történelem, az agykutatás, a programozás és a mesterséges intelligencia, sőt az irodalomtudomány is valamennyire. „Tudok programozni C++-ban, JavaScriptben, HTML-ben, CSS-ben, Python-ban es Javában is kicsit, érdekel a logikai programozás (competitive programming) és a weboldalkészítés” – mondta.

Sárközi Ármin szerint jogkorlátozás, hogy se az Állatkertbe, se az OSZK-ba nem mehet be egyedül 12 éves. Ármin szerint nem az életkori korlátokkal van baj, azokra ugyanis tényleg szükség lehet (lásd a dohányboltokat), sokkal inkább az a probléma, ha a korlátozások nincsenek átgondolva. 

Ármin kérését nem utasították vissza, hamarosan egy OSZK-olvasójegy tulajdonosa lesz majd, aminek birtokában további értékes kutatásokat folytathat, hogy azok alapján töltse fel tartalommal a blogját. 

országos széchenyi könyvtár épülete kívülről

A Budai Várpalota, Országos Széchenyi Könyvtár épületrésze az Oroszlános udvarban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top