nlc.hu
Életmód

13 évesen kezdi el az orvosit ez a gyerekzseni

13 évesen kezdheti el az orvosi egyetemet ez a gyerekzseni

A középiskolát 12 évesen fejezte be.
Alena Analeigh

Alena Analeigh Wicker olyan, mint a többi 13 éves: szeret moziba járni, focizni, sütni és a barátaival lógni. Amiben azonban eltér a legtöbb kiskamasztól az az, hogy most vették fel az orvosi egyetemre. Alena igazi gyerekzseni, egyike azoknak a különleges fiataloknak, akiknek a képességei már nagyon korán megmutatkoznak.

„Ettől még egy normális 13 éves vagyok” – mondta Alena, aki az Arizonai Állami Egyetem és az Oakwood Egyetem hallgatója is, ahol egyszerre két különböző alapszakon folytat biológiai tanulmányokat.

„Csak rendkívül jó időgazdálkodási képességeim vannak, és nagyon fegyelmezett vagyok” – tette hozzá.

Tavaly májusban Alenának felajánlottak egy helyet az Alabamai Egyetem Heersink Orvostudományi képzésén a korai felvételi program keretében, amely azoknak a jelentkezőknek szól, akik megfelelnek bizonyos követelményeknek.

Alena 2024-ben kezdheti meg a képzést, még így is több mint 10 évvel fiatalabb lesz, mint az átlagos orvostanhallgatók.

Már korán kiütköztek a lány képességei

Amikor Alena 3 éves volt, édesanyja észrevette, hogy messze nem az a tipikus kisgyerek.

„Alena nagyon tehetséges volt – mondta az édesanyja, Daphne McQuarter. – Olyan dolgokat csinált, ami messze meghaladta a korához tartozó átlagos fejlettséget, például egész könyvfejezeteket olvasott önállóan.”

Alena elmondása szerint az új készségek elsajátítása mindig is könnyen ment neki, de amikor elkezdte az iskolát, néha csúfolták a képességei miatt.

„Volt egy kisfiú, aki mindig piszkált engem, és ‘okostojásnak’ nevezett” – emlékezett vissza a lány. Emiatt egy ideig magántanuló is volt, de ötödikben visszatért az osztályterembe. Emellett otthon középiskolai tananyagot tanult az édesanyja segítségével. A pandémia alatt azonban elkezdte úgy érezni, hogy túl könnyű neki a gimnáziumi anyag.

„Unatkoztam, ezért 12 évesen úgy döntöttem, hogy leérettségizem, hogy egyetemre mehessek” – magyarázta Alena.

„Imádom az iskolát, imádok tanulni, imádok olvasni” – mondta Alena, hozzátéve, hogy fiatal kora óta különösen érdekli a STEM ágazatok – tehát a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika.

Az iskolai iránti elkötelezettsége mellett Alena egyúttal kezdő vállalkozó is. Körülbelül másfél évvel ezelőtt indította el a Brown STEM Girl nevű szervezetet, amelynek célja, hogy lehetőséget biztosítson a színes bőrű lányoknak, akik érdeklőknek a természettudományok és a műszaki ágazat iránt.

A National Science Board szerint a nők a természettudományos és mérnöki munkaerő 28 százalékát teszik ki, és közülük is csak körülbelül 5 százalék a színes bőrű nők aránya. Alena küldetésének érzi, hogy ezen változtasson.

„Megmutatjuk a világnak, hogy vannak más lányok is, akik olyanok, mint én, és megérdemelnek egy esélyt” – mondta a tini, hozzátéve, hogy az alapítványának szigorú kiválasztási folyamata van, mivel busás ösztöndíjakat, mentorprogramokat és egyéb lehetőségeket kínálnak a kiemelkedő diákok számára. Jelenleg több mint 460 aktív tagjuk van, és körülbelül 2000 lány van várólistán – összegezte.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top