Szabadidő

Visszatérhetett a farkas a Börzsönybe

Besétált a kameracsapda elé egy farkas a Börzsönyben, a lábnyomait is megtalálták. Nem először lehet itt.

Kétszer is észlelték a kameracsapdákkal a Börzsönyben sétáló farkast – számol be a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Azt gyanítják, hogy már két éve is ő járt itt. Mint írják, a Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte.

A kameracsapda előtt sétált át a farkas (Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

A kameracsapda előtt sétált át a farkas (Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park)

A szakemberek szerint, mivel az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad, ezért ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznókoca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.

Farkasok Magyarországon:

Például a Bükkben
vagy Aggteleken.
És a Zemplénben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top