Szabadidő

Farkasfalka kóborol a Bükkben – videó

Kameracsapdával készítettek felvételt a falkáról.
farkas

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata három megye (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén) területét érintő, összehangolt felmérést végzett farkasok és hiúzok életnyomai után kutatva. 

Az elmúlt években már bebizonyosodott, hogy a nagyragadozó fajok közül mindhárom előfordul, a farkas és a hiúz pedig állandó jelleggel megtelepedett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Előbbi többször sikerrel is szaporodott, míg utóbbi esetében, bár ez szintén biztosra vehető, egyelőre csak valószínűsíteni tudják. A medve ritkán, rendszertelenül, elsősorban kóborlásai során bukkan fel.

Az összehangolt felmérésre január végén került sor és BNPI szakemberei szerint eredményes volt. Minden egyes tájegységben előkerültek dokumentált nagyragadozó előfordulások! Farkas az összes érintett tájegységben előfordult, hiúz egyedül a Nyugat-bükki Tájegység területén került elő a szinkron időpontjában.

Egy farkasfalka vonulásáról kameracsapda segítségével készítettek felvételt:

A Bükkben, a Fennsíkon és a hegység déli tömbjében egymástól markánsan elkülönülő területeken tapasztalták farkasok aktivitását a szinkron ideje alatt. Ezek alapján 9-11 egyedre becsülik a Bükkben tartózkodó farkasok számát.  

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top