nlc.hu
Szabadidő

Farkas üvölt a Bükkben

Mutatjuk is, hogy vúúúúzik egy farkas a Bükkben

Örülhetünk, hogy vaskos populáció él nálunk. Emberre nem veszélyesek.

A 444 szúrta ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) videóját, amiben bemutattak egy 2019-es kameracsapdás felvételt, amin egy farkas a Bükk-fennsíkon vonyítással igyekezett felhívni magára a figyelmet – és erről a képen túl hangfelvétel is van. 

A BNPI szerint az itteni farkasok a néhányszáz négyzetkilométeres territóriumaikat őrizve családokat alkotnak. Létszámuk, falkanagyságuk azonban évről évre változik, de a kameracsapdák és egyéb nyomok gyűjtése segítségével folyamatosan figyelemmel kísérik a farkasok létszámát, aktivitását.

A kamerák elhagyatottabb helyeken, és erdei turistautak közelében is készítenek felvételeket és évente akár több száz észlelést is rögzítenek a faj egyedeiről, a farkascsaládok életéről.. Ugyanakkor annak ellenére, hogy rendszeresen van szaporulat, a Bükk területén tartósan jelenlévő egyedek száma jelentősen nem fog változni. A tapasztalatok szerint a szaporulatnak csak mintegy a fele éli túl az első két évét, a többiek elsősorban a különböző betegségek, tapasztalatlanságuk miatt szerzett sérülések miatt pusztulnak el. 

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

Megjegyzik, hogy örülhetünk az ordasok bükki jelenlétének, mivel egy ilyen karizmatikus nagyragadozó faj puszta jelenléte is kiemelkedő természetvédelmi értéket jelent, illetve a farkasok, mint csúcsragadozók megtelepedése egyértelműen pozitív hatással bír az erdei életközösségek természetes folyamatainak érvényesülése terén. A nagyragadozók pozitívan hat védett területeink természetes állapotára, a faj egyedeinek szelektív zsákmányolása révén segíti a vadgazdálkodást, és hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Ugyanakkor kameracsapdáink által készített képek segítségével cáfolható az a tévhit is, hogy a nagyragadozók jelentősen zavarják, sőt elüldözik a területen élő vadászható vadfajokat, lehetetlenné teszik azok vadászatát. A kameracsapda felvételek tanúsága szerint a szarvasok, őzek a farkas csapáját sokszor a ragadozó távozását követően negyedórán, félórán belül is nyugodtan használják, holott az előttük átváltó ragadozó illatanyagai minden bizonnyal érzékelhetőek számukra. 

A Börzsönyben is van ám farkas!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top