Szabadidő

Rossz hír a konteósoknak: minden bizonnyal nem ember alkotta a COVID-19-et

Több bizonyítékot is találtak a tudósok, ami kizárja a szándékos manipulációt a koronavírussal kapcsolatban.

Egy, a Nature-ben megjelent cikk cáfolja azokat az összeesküvés-elméleteket, miszerint emberi munka eredménye lenne a COVID-19 kialakulása – írja az azonnali.hu.

Több bizonyítékot is találtak a tudósok, ami kizárja a szándékos manipulációt a koronavírussal kapcsolatban. Getty Images

Több bizonyítékot is találtak a tudósok, ami kizárja a szándékos manipulációt a koronavírussal kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

Brit, amerikai és ausztrál kutatók hasonlították össze a koronavírus alfa és béta változatainak genomját. Ez a két változat található meg a denevérekben, ahogyan az idei járványt okozó COVID-19-nek is minden bizonnyal egy denevérből tobzoskára ugró víruspéldánya fertőzött meg először embert. A tudósok végkövetkeztetése szerint valószínűtlen, hogy laboratóriumi körülmények közt fejlesztették volna ki a koronavírust.

Legfőbb érvük, hogy a COVID-19 nagyon hatékonyan kötődik egy bizonyos ACE2 nevű enzimhez, ami azt bizonyítja, hogy emberi, vagy emberihez nagyon hasonló sejtek megfertőzése közben alakult ki a vírus, a természetes kiválasztódás révén, vagyis nem szándékos manipulációval fejlesztették ki.

Másik erős érvük, hogy szándékos manipuláció esetén az elkövetők az ún. fordított genetika módszereit alkalmazták volna (ennek lényege, hogy megvizsgálják, melyik DNS-rész melyik tulajdonságért felel), amihez már létező béta-koronavírusok szolgáltatták volna a kiindulási alapot. A koronavírus genetikája viszont cáfolja, hogy egy létező vírus „gerincére” húzták volna fel a COVID-19-et – írja a lap.

Bár nem valószínű, de nem zárható ki teljesen, hogy a koronavírus állatokban fejlődött ki teljesen, majd váltott emberre – eddig egyetlen állati koronavírust sem találtak, ami a COVID-19 őse lehetne, de mivel nagyon sokféle koronavírust még nem fedeztünk fel, ezért matematikai esélye még van ennek az eshetőségnek. Lehetséges, hogy egy állatról emberre átterjedt vírus tünetmentesen vándorolt a hordozók között, és időközben a természetes szelekció miatt fejlődött ki egy olyan változata, ami hatékonyan betegíti meg az embert.

A tudósok azonban nem zárják ki, hogy egy közepesen védett biológiai laborból véletlenül, gondatlanságból került ki az emberi fertőzésre mutálódott vírus.

Olvass tovább, milyen összeesküvés-elméletek vannak még:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top