Szabadidő

„Tegnap három koronás holttestet mosdattunk” – Röhrig Géza mesélt a New York-i helyzetről

Sok éve nem mentőzött már Röhrig Géza, volt főnöke most mégis visszahívta, akkora a baj New Yorkban. A Saul fia főszereplője Nyáry Krisztiánnak mesélt az amerikai járványhelyzetről egy élő Facebook-interjúban.

Röhrig Géza New Yorkban él, de azt nem mondhatjuk, hogy karanténba zárta volna magát, sőt, járja az utcákat, hogy másokon segíthessen. Mentőssegédnek állt a szükséghelyzetben, de ez a szakma nem újdonság az életében, mesélte a Nyáry Krisztiánnak adott hétfő kora esti élő facebookos beszélgetésben. Röhrig nagyjából hat évvel ezelőtt dolgozott mentősként fél évig, és gyorsan csalódott a szakmában.

„Annak idején elég romantikus elgondolásaim voltak a szakmáról, aztán eléggé kiégtem. Úgy éreztem magam, mint egy áruszállító az IKEA-ból”.

Az, hogy egykori főnöke a mentőktől most őt is felhívta, jelezte számára, mekkora a baj. Az exfőnökét ugyanis még az se zavarta, hogy már rég lejárt a mentős engedélye: egy hatórás gyorstalpalóval kapott hosszabbítást, és már munkába is állhatott.

Holnap lesz az első tesztje

„Mentőssegéd vagyok, egyedül semmilyen komolyabb orvosi beavatkozást nem hajthatok végre. Éjszaka dolgozom, én a tűzoltóság keretében vagyok, nekünk vannak a legjobban felszerelt kocsijaink. Eddig Brooklyn és Queens volt a leginkább érintett övezet, és most Long Island lesz”

– mesélte Röhrig, aki azt is elmondta, hogy az ő első COVID-19 tesztje holnap lesz esedékes. Korábban nem tesztelték, pedig kellett volna, de New Yorkban most minden kicsit nehézkesebben működik. A mentősfelszerelésük rendben van, de azt beismerte, hogy néha linkelt, és nem öltözött be eléggé. A New York-iak összefogását azonban reménykeltőnek nevezte, ugyanis annyian jelentkeztek önkéntes munkára, hogy majdnem minden fertőzöttre jut egy önkéntes. A város polgármesterét gyengének nevezte, így szerinte nem rá, hanem a kormányzóra, Andrew Cuomo-ra érdemes most figyelni.

„Tegnap három koronás holttestet mosdattunk” – Röhrig Géza mesélt a New York-i helyzetrőlRituális halottmosdatás és gyász

Röhrig mesélt másik munkájáról, a zsidó közösségben végzett rituális halottmosdatásról is, ami egyre nagyobb kihívások elé állítja őt.

„Marylandben és bizonyos körzetekben közegészségügyi szempontok miatt a muzulmán és zsidó halottmosdatást már nem engedélyezik. Tegnap három koronás holttestet mosdattunk, de már nem úgy, mint eddig. Aztán mindhárman mentek egy online temetésre”

– magyarázta, és azt is elmondta, hogy az elhunyt temetésén maximum az jelenhet meg személyesen, maszkban, akivel amúgy is egy háztartásban élt, a többiek biztonsági okokból csak online követhetik a temetést. Maga Röhrig is gyászol, ugyanis nemrég hunyt el 97 évesen egy jó barátja, Dario Gabbai Los Angelesben, aki az utolsó élő sonderkommandós volt.

„Ő volt az utolsó, aki saját szemével látta a gázkamrákat működés közben”

– mondta róla Röhrig, aki számára nagyon furcsa, hogy egy járványban az ember általában a gyermekeit félti, most mégis a szépkorúak vannak veszélyben.

Együtt a család

A színész/író elmesélte, hogy most együtt az egész család, mind a kilencen, mert a két egyetemista gyermeke is hazaköltözött, ugyanis Amerikában se maradhat senki a kollégiumokban. Azonban a karantén ellenére nem tunyulnak, elmondása szerint a felesége katonásan tart rendet, és minden nap beosztja egy táblán, kinek mi lesz a feladata aznap. Élvezik, hogy mind együtt lehetnek, sokat szól a gitár, és sokat mesél a gyerekeinek. A kislánya igaz történeteket szeret hallgatni, míg a kisfia kitaláltakat.

Röhrig nem annyira a járványtól félti az embereket, mert úgy gondolja, azt kordában lehet tartani, és nem lesz milliós nagyságrendű halott, ő inkább a gazdasági következmények miatt aggódik. A nővére és a bátyja is elveszítette már az állását, és mindketten albérletben élnek. Úgy gondolja, hogy helyi szinten az emberek jól vizsgáznak, látszik a közösségek összetartása és az emberek közti szolidaritás, azonban a kormányok nem küldenek azzal jó üzenetet, ha fegyveres katonákat küldenek az utcákra. Szerinte egy ilyen helyzetben ugyanis nem a zavargások jellemzők, az emberek inkább segítik egymást, így aki katonai erőben gondolkodik, az csak önmagát, és a saját hatalmát félti.

Ha próbálja a jót is meglátni ebben a helyzetben, akkor csak arra tud gondolni, hogy az emberek talán észreveszik, hogy kissé elszállt velük a ló, és ezt a fenntarthatatlan életmódot, amit mostanáig éltek, már nem élhetik tovább. Nagy kérdés szerinte, hogy tudunk-e változtatni. Mivel rengetegen válnak majd hajléktalanná, fontos, hogy támogassuk őket. Röhrig a Fedél nélkül támogatását például kiemelten fontosnak tartja Budapesten, amihez nem kell újságot venni, online is megtehetjük.

Nyáry Krisztián és Röhrig Géza beszélgetése a Líra Könyv Facebook-csatornáján folyt.

nlc.kapcsolódó

Több millió forintot kerestek a terjesztők Röhrig Géza verseskötetével

Halottmosdatónak állt Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top