Szabadidő

Szemet gyönyörködtető videó készült a világ egyik legnagyobb naperőművéről

Egy ipari létesítmény is lehet szép, főleg, ha a világ egyik legnagyobb naperőművéről van szó.

A Crescent Dunes Solar Energy Facility egészen elképesztő létesítmény: a közel 7 négyzetkilométer alapterületű naperőműben több mint tízezer, koncentrikus körökbe rendezett, óriásplakát-méretű tükör gyűjti az energiát, amelyet a kör közepén álló toronyba sugároznak, ezzel elegendő energiát generálva 75 000 háztartás számára.

A tükrök egyenként 11×7 méteresek, a torony pedig sóolvadékkal van töltve, ezt használják gőz létrehozására, amellyel turbinákat forgatnak meg, így hozva létre az elektromos áramot.

A különleges telep felkeltette a fotósként és producerként dolgozó Reuben Wu figyelmét, amikor egy Chicago–San Francisco-repülőjárat fedélzetéről lepillantva meglátta a naperőművet.

Lélegzetelállító videó készült egy naperőműről

A Crescent Dunes Solar Energy Project madártávlatból is igen látványos (Fotó: America.gov)

„Megdöbbentem, hogy mennyire fényes volt – mondta a fotós a Wired magazinnak nyilatkozva. – Olyan volt, mintha egy mesterséges napot látnék”.

Wu-t annyira izgatta a naperőmű, hogy végül egy kamerával felszerelkezve felkereste a helyszínt, hogy napkeltekor és alkonyatkor készítsen egészen különleges, helyenként már-már szürreális képsorokat a látványos telepről. A hangulathoz tökéletesen passzol Zak Marcom zeneszerző zenéje is.

Wu szerencsés volt, ugyanis behajtási engedélyt is kapott a naperőműbe, így autójával a gigantikus panelek alá is behajthatott. A filmes azt is elárulta, hogy azért hajnalban és napnyugtakor forgatott, mert egyrészt ilyenkor a legjobbak a fények, illetve a hatalmas tükrök is ekkor mozognak a legtöbbet, ami igazán látványos. A filmes szerint a tükröket mozgató motoroknak alig lehet hallani a hangját.

„Elég kísérteties, olyan, mintha egy fém-üveg erdőben sétálnánk” – tette hozzá.

Reuben Wu-nak érdemes felkeresni a Vimeo-csatornáját, ahol további, hasonlóan álomszerű videókat, klipeket lehet látni, de az Instagram-oldala is megér egy misét, oda ugyanis az alábbihoz hasonló, egészen különleges fotókat és rövid felvételeket is fel szokott tölteni.

További cikkeink fotósokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top