Szabadidő

Hugh Jackmant egy egészen új, kissé rémisztő oldaláról ismerheted meg

Találkoztunk már Hugh Jackmannel, az akcióhőssel, Hugh Jackmannel, a romantikus hőssel, Hugh Jackmannel, a komikussal, Hugh Jackmannel, a táncos-énekessel és a drámai színész Hugh Jackmannel is, de korrupt és visszataszító alakként még sosem láthattuk őt. Legújabb filmje, a Romlott oktatás most változtat ezen.

A mozik bezárása óta kevés új filmet láthatunk, az új és jó film kombinációja pedig már-már paradoxonnak tűnik, így friss szellőként ért, hogy Hugh Jackman legújabb filmjét, a Romlott oktatás címűt épp most mutatják be. Egy Magyarországról nézve alig ismert igaz történetet dolgoz fel a XXI. század elejéről, amikor egy sikeres tankerületi vezetőről kiderült, hogy éveken át több millió dollárnyi összeget sikkasztott a felügyelete alá tartozó iskoláktól, és mindezt azért tehette meg oly sokáig észrevétlenül, mert az iskolák eredményei folyamatosan javultak. Frank Tassone története valóban filmért kiáltott, az azonban óriási meglepetés, hogy épp a mindig makulátlanul kedves Hugh Jackman játssza el őt, aki szinte egyáltalán nem hasonlít rá. Ennek ellenére mégis telitalálat a főszerepre, és azt is elmondom, hogy miért.

Jelenet a Romlott oktatás című filmből. (fotó: HBO)

Jelenet a Romlott oktatás című filmből. (fotó: HBO)

Miért épp Hugh Jackman?

A New York-i Roslyn iskolakerület Tassone regnálása alatt élen járt abban, hogy az onnan kikerülő diákok feltűnően nagy számban jutottak be Amerika elit egyetemeire. Az oktatás kimagasló színvonalon zajlott, ez pedig a környékbeli ingatlanok árát is jócskán felvitte, régi ingatlanos szabály ugyanis, hogy az emberek szeretnek olyan helyre költözni, ahol jók az iskolák. Tassone-ért nemcsak a tanárok és iskolaigazgatók rajongtak, hiszen mindenkihez volt egy-két kedves szava, hanem a diákok és a szülők is, a férfi ugyanis fáradhatatlannak mutatkozott abban, hogy a tankerület összes diákját személyesen megismerje.

Az ajtaja tényleg nyitva állt azok előtt, akiknek szükségük volt rá, és senki sem gyanakodott, hogy egy ennyire kedves és sikeres embernek vaj lehet a fején, és zsákszámra szedi ki a pénzt a kívülről olyannyira csillogónak tűnő rendszerből. Bár elsőre Tassone karaktere nem tűnik olyannak, hogy vele kapcsolatban rögtön Hugh Jackmanre gondolnánk, a dolog mégis adja magát, ugyanis ahhoz, hogy valaki egy ilyen bűnsorozatot hosszú évekig gond nélkül megússzon, elképesztő sármra és manipulációs készségre van szükség, márpedig ez kétségkívül az ausztrál színész sajátja.

Az ember, aki nem tett semmi rosszat

Az HBO GO-n látható Romlott oktatás azt az időszakot mutatja be, amikor a hosszú éveken át sikerrel üzemelő rendszer egyszer csak megborul, és veszélybe kerül. Bár lehetett volna egy drámát is készíteni a témából, a korábban a Telivérek című pompás kis filmet jegyző Cory Finley rendező hű maradt önmagához, és ismét fekete komédiát forgatott. A Romlott oktatás az emberek kicsinyes önzésének állít görbe tükröt, és azt mutatja be, hogy milyen hazugságokkal és önáltatásokkal magyarázzuk be magunknak, hogy jogunk volt elkövetni egy-egy disznóságot. Tassone például azért nem lát semmi problémát abban, hogy konferenciára utazás címén nemcsak magának vesz első osztályú repülőjegyet közpénzből Londonba egy Concorde gépre, hanem még a szeretőjének is, mert közben szépen jönnek az iskolák eredményei, és úgy hiszi, hogy aki ezt lehetővé teszi, az igazán megérdemel egy kis luxust; igaz? Jackman olyan meggyőzően tudja előadni a magát megözvegyült, konzervatív férjként előadó, ám valójában kissé hedonista életet élő, meleg férfit, hogy a végére tényleg szabályosan megsajnáljuk, amikor befutnak hozzá a rendőrök. Hiszen látni a szemében: ő tényleg elhiszi magáról, hogy nem tett semmi rosszat.

Jelenet a Romlott oktatás című filmből. (fotó: HBO)

Jelenet a Romlott oktatás című filmből. (fotó: HBO)

A Romlott oktatás az önzés filmje

A film azonban nemcsak Jackman miatt kiváló szórakozás, hanem a ragyogóan kiválasztott mellékszereplőknek köszönhetően is. Az Én, Tonyáért Oscart bezsebelő Allison Janney ragyogóan arrogáns, Ray Romano kedvesen naiv, a céltudatos, oknyomozó újságíró szerepbe kényszerülő diáklányt alakító Geraldine Viswanathan pedig izgalmas jelenség, és ragyogó filmes bemutatkozást hoz tető alá. A Romlott oktatás az önzés filmje, olyan emberekről szól, akik elárulták a közösséget, aemly megbízott bennük, és csak saját magukkal törődtek. Olyan emberekről, akik elhiszik magukról, hogy nekik több jár, ők többre hivatottak, mint a többiek. A probléma Magyarországról nézve is kényelmetlenül ismerős, de van egy fontos különbség: felénk az ilyen emberek kezén csak nagyon ritkán kattan bilincs a végén.

A Romlott oktatás április 26-tól látható az HBO GO választékában.

Olvasnál még a szívdöglesztő Hugh Jackmanről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top