Szabadidő

Koronavírus-kiállításhoz gyűjt tárgyakat a Sziklakórház

A mostani rendhagyó időszak lenyomatát szeretnék megőrizni az utókornak.

A Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése szerint a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A koronavírus-járványra való tekintettel ezért felhívást tettek közzé, amiben a lakosság közreműködését kérik fotók, tárgyi emlékek és történetek összegyűjtésében. 

A gyűjtés során a járvány elleni védekezés eszközeit -– saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket –, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakció lenyomatait várják, emellett megörökítenék a közösségi összefogást, inspiráló történeteket bemutató írások formájában és figyelemfelkeltő utcatárgyak képében, de várják az átalakult mindennapokat bemutató történeteket, személyes beszámolókat is. 

A múzeum Facebook-oldalán is közölt poszt szerint egészen pontosan az alábbihoz hasonló felajánlásokat várnak:

  • Saját készítésű védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek
  • Figyelemfelkeltő utcatárgyak, alkotások fotói, amelyek az egészségmegőrzést, védekezést hangsúlyozzák (pl. fotó szájmaszkos szoborról, vírussal kapcsolatos graffitiról, plakátról, stb.)
  • Közösségi összefogásról, felajánlásokról szóló inspiráló történtek, amelyek létrejöttét a járványhelyzet előmozdította
  • Személyes beszámolók a tesztelésről, a gyógyítás folyamatáról, arról, hogy az egészségügyi vészhelyzet hogyan alakította át a hétköznapokat, ide értve a karantén helyzetet és az otthoni ápolás megoldását.

Azok, akik szeretnének a múzeumnak valamit felajánlani, a muzeologia@sziklakorhaz.eu címen vehetik fel a kapcsolatot az intézmény munkatársaival. A gyűjtés részleteit a Sziklakórház weboldalán teszik majd közzé. 

A koronavírus-járvány egyedi korszak a történelemben, nem véletlen, hogy kiállítást terveznek köré (Fotó: Sziklakórház Atombunker Múzeum)

A koronavírus-járvány egyedi korszak a történelemben, nem véletlen, hogy kiállítást terveznek köré (Fotó: Sziklakórház Atombunker Múzeum)

A jelenlegi információk szerint egyébként a Sziklakórház Atombunker Múzeum 2020. május 31-ig biztosan zárva tart, a június 1-i nyitást egyelőre reálisnak tartják.

További cikkeink múzeumokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top