Szabadidő

Újra menő az autósmozi, és végre Budapesten is lesz egy

Amerikában egyetlen mozifajta maradhatott nyitva a koronavírus-járványban: az autósmozik. Ráadásul ezek a járvány óta folyamatos teltházakkal üzemelnek. Ezt a lehetőséget ismerték fel Budapesten is, ahol végre ismét nyílhat egy.

Egyelőre senki se tudja, mikor nyithatnak a mozik Magyarországon, ami nem csak a kormány döntésétől függ, hanem a nagy amerikai filmstúdióktól is, ugyanis amíg ők nem engedik a legújabb látványfilmjeiket a vásznakra, hiába lennének nyitva a multiplexek, konganának az ürességtől a mozitermek. Mivel jelenleg a szabadtéri mozizás sem engedélyezett, így egyetlen legális kibúvó létezik a korlátozások alól: az autósmozi. Ezt Amerikában hamar felismerték: a már korábban is létező autósmozik elképesztő forgalomnövekedésről tettek tanúbizonyságot, ráadásul ezt látva egyre többen vágtak bele, hogy parkolókban átmenetileg autós mozikat nyissanak.

Magyarországon az autós mozizásnak nincs igazi hagyománya, de időről időre azért voltak ilyen próbálkozások, sajnos nem túl nagy sikerrel. Március közepe óta így nálunk nem állt rendelkezésre ilyen alternatíva, és mivel egyelőre az is benne van a pakliban, hogy a nyár vége előtt nem mozizhatunk, a tetőtéri mozizásairól ismert Budapest Rooftop Cinema csapata az idei nyáron autósmozit nyit a MOL Limoval közösen. A nagy eseményt tegnap jelentették be a Facebook oldalukon, de sok részlettel még adósaink maradtak, így egyelőre csak annyit tudunk, hogy az autósmozi valahol Budapesten lesz, jó szokásukhoz híven filmklasszikusokat fognak játszani, és Drive-In Cinema-nak hívják majd a projektet. Ha az autóval nem rendelkezők elkeserednének, van egy apró jó hírünk: az eseményhez fűzött egyik kommentben a BRC csapata megjegyezte, hogy elképzelhető, hogy az autóval nem rendelkezők számára is lesz megoldásuk.

autósmozi

Autósmozi az oroszországi Kalinyingrádban 2020 májusában (fotó: Vitaly NevarTASS via Getty Images)

Autósmozik Amerikában

Az autósmozik kihalófélben lévő fajtának számítottak, így a hirtelen jött felvirágzásuk minimum meglepő. Őshazájukban, az Egyesült Államokban a csúcsponton, a múlt század ötvenes éveiben 4000 autósmozi üzemelt. Ezekből még ma is áll 330, ugyanakkor csak nagyjából 30 van nyitva közülük, ezek viszont március óta olyan pörgést produkálnak, amire már nagyon régen volt példa. A karanténban borzasztó kevés lehetősége van az embereknek biztonságban elmenni otthonról szórakozni, márpedig az autós mozi pont ilyen szórakozási fajta. Természetesen a mai autósmozizás már nem teljesen olyan, mint a régi. A jegyeket biztonsági okokból csak online árulják, az autók között igyekeznek nagyobb távolságot tartani, és minden autó egy saját hangfalat kap, amihez senkinek sem kell hozzáérnie. Jelenleg egyetlen pont van, ahol az autós moziban a többi nézővel találkozhatunk: a mosdó. A járványhelyzetben az amerikai autósmozik minden egyes vendég után fertőtlenítenek, ami a szokásosnál valamivel nagyobb sorokat okoz, főképp a női wc-ben. Az amerikai autósmozi-tulajdonosok abban reménykednek, hogy a járvány elmúltával is megmarad valami ebből a hirtelen jött dicsőségből.

Autósmozis koncertek és konferenciák

Az autósmozik azonban nemcsak Amerikában jöttek újra divatba, Németországban is több nyílt belőlük az utóbbi időben, sőt még Vilniusból is érkezett hír arról, hogy autósmozival próbálkoznak. A műfaj persze a zárt ablakok (ez csak javallott, nem kötelező) miatt kevésbé szociális, de megvannak az előnyei is: lehet otthonról vinni enni- és innivalót, senkit sem zavarunk a majszolásunkkal és az üdítő szürcsölésével. Németországból ráadásul arról számoltak be, hogy az autósmozikat mostanában nemcsak mozizásra akarják felhasználni: autósmozis istentiszteletekre, konferenciákhoz és koncertekhez is egyre gyakrabban bérlik ki őket. Egyelőre nem tudjuk, hogy a hamarosan megnyíló budapesti BRC autósmozi is hasonló sikertörténet lesz-e, de végre itt volt az ideje, hogy valaki nálunk is próbálkozzon valami hasonlóval.

Mozik és koronavírus az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top