Szabadidő

Megvettek egy igazi Boeing 747-est, csakhogy felrobbanthassák

Egy Boeing 747-es nekimegy egy épületnek és felrobban. Minden épeszű filmes számítógépes vizuális effektusok segítségével venné fel a jelenetet. Egy új film, a Tenet alkotói azonban praktikusabbnak gondolták, ha tényleg megvásárolnak egy utasszállító repülőgépet, majd felrobbantják.

„Hatékonyabb volt” – indokolták meg a filmesek a nem mindennapi döntésüket arról, hogy miért döntöttek az igazi robbantás mellett. A Tenet egy brutálisan drága, több mint kétszázmillió dollárból készült kémes akció-thriller, ami a hírek szerint az első nagy látványfilm lesz a vásznakon, ha nyáron újranyitnak a mozik. Rendezője, Christopher Nolan (A sötét lovag, Eredet, Dunkirk) sosem volt igazán jóban a VFX-szel, vagyis a számítógép segítségével készült speciális effektusokkal, az ő vágya mindig az volt, hogy a képtelenebbnél képtelenebb akciójeleneteket a kamerák előtt, praktikus (vagy mondjunk régimódit?) trükkök rögzítsék, és ezt a hobbiját fejlesztette most odáig, hogy a film kedvéért valóban felrobbantott egy Boeing 747-est.

Boeing 747

Egy Boeing 747 robbanás közben (fotó: jelenetkép a Tenet című film előzeteséből)

„Impulzusvásárlás volt”

A filmesek nem azzal a szándékkal álltak neki a filmnek, hogy majd felrobbantanak benne egy igazi repülőgépet, csak menet közben így alakult. Az eredeti terv még az volt, hogy miniatűr modellek segítségével veszik fel a jelenetet, amit aztán számítógépes speciális effektusokkal tökéletesítenek, csakhogy amíg helyszíneket kerestek a filmhez a kaliforniai Victorville-ben, a csapat felfedezte, hogy jó néhány régi, eladó repülőgép található a piacon. Osztottak-szoroztak, és végül arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy nemcsak meggyőzőbb az igazi Boeing 747-est megvenni és felrobbantani, mint ugyanezt modellek és számítógépes effektusok segítségével eljátszani, hanem még olcsóbb is.

„Kicsit furcsa erről mesélni, mert ez afféle impulzus vásárlás volt, azt hiszem”

– nyilatkozta a rendező a Total Film magazinnak. A végeredmény mindenkit lenyűgözött a stábban, persze volt munka vele bőven, főképp Nathan Crowley, a produkció látványfelelőse, valamint Scott Fisher, a speciális effektusok részlegének vezetője részéről. Ki kellett ugyanis találniuk, hogyan lehet egy ekkora mutatványt a lehető leghatásosabban bemutatni a kamerák segítségével.

Felrobbantani egy igazi Boeinget annyira bátor, hogy már-már nevetséges

A filmet komoly titokzatoskodás övezi, a résztvevők nagyon lassan adagolják az információmorzsákat, és ugyan az előzetese is kijött már, azt megnézve sem tudjuk biztosan megmondani, hogy miről szól. Legutóbb Robert Pattinson nyilatkozott a GQ-nak a Tenetről, aki azt mondta, hogy a filmben folyamatosan adagolnak olyan szuperlátványos jeleneteket, ami minden normális akciófilmben a csúcspontot jelentené, náluk pedig csak egy a sok közül. Azt azonban maga Pattinson sem akarta elhinni, hogy a stáb valóban felrobbanthat egy Boeing 747-est.

„Ez annyira bátor lépés volt, hogy már-már nevetséges. Végig azon gondolkodtam, hogy hányszor fordulhat még elő hasonló egy film készítése során valaha?”

– mesélte a meghökkent sztár. A film világpremierje jelenleg július közepére van kitűzve, ám a jelenlegi koronavírus-járvány helyzetben erre azonban még ne vegyünk mérget. A Warner Bros stúdió és Christopher Nolan ugyanis a premier feltételéül szabták, hogy csak akkor mutatják be a Tenetet, ha addigra a világ mozijainak 80%-a már nyitva lesz. Nem lehetetlen mutatvány, de nem is könnyű. Még az is lehet, hogy nehezebb, mint felrobbantani egy valódi Boeing 747-est.

A számítógépes effektusok és Hollywood az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top