Szabadidő

Elpusztult az utolsó fióka a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben

Idén sem sikerült egy fiókát sem felnevelniük a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben lakó madaraknak.

Az utolsó fióka sem él már a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. Az egyedül maradt kisgólya tegnap este és az éjszaka folyamán többször elázott, hajnalra erősen legyengült és végül elpusztult – közölte a szomorú hírt a Gemenc Zrt.

Az erdőgazdaság néhány nappal ezelőtt állította le az élő internetes közvetítést a fészekből, döntésüket akkor azzal indokolták, hogy “beérkező nézői jelzések egyértelművé tették, hogy sokak nem tudják elfogadni, lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát.”

A Gemenc Zrt. 2013 óta üzemelteti a webkamerát. 2011 és 2018 között a fészekben minden évben ugyanaz a gólyapár, Tóbiás és Sára költött, tavaly azonban a hím már nem tért vissza teleléséből. Egy idegen, fiatal gólyapár foglalta el a fészket, ám június közepére mind a négy fiókájuk elpusztult. Idén március közepén jelent meg egy gólyapár a fészekben.

Tegnap még élt az utolsó fióka

Tegnap még élt az utolsó fióka (Fotó: gemenczrt.hu)

A gólyapár három tojást költött ki, ám a legkisebb fiókát az egyik szülő még májusban elpusztította. A bekamerázott fészekben élő, illetve a Gemencen fészkelő további mintegy 40 gólyapár a kedvezőtlen időjárás miatt nagyon nehezen tudja táplálni a fiókákat. 

Szombaton, az online közvetítés leállítása után a két még megmaradt fióka közül is elpusztult az egyik. Bár az elmúlt napokban a szülők többször is vittek élelmet az egyetlen életben maradt kisgólyának, a tegnap már egyikük sem látogatta meg a fészket. 

A gólyakamera közvetítését követő internetezők egy része már hetek óta követelte az éhező fiókák kimentését, a szakemberek szerint ez a fekete gólyák esetében nem járható út, ugyanis ezek a madarak a háborítatlanságot igényelnek és egy esetleges beavatkozás után számukra már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet.

Olvass még gemenci feketególya-fészekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top