Szabadidő

Magyar várak a Dunántúlon, amiket egyszer látnod kell!

A Dunántúl több olyan magyar várat vagy várromot rejt, amit muszáj látni! Jön a nyár, kellemes program lehet a végigjárásuk.
Sümegi vár

Gyönyörű várak és várromok csábítanak kirándulásra a Dunántúlon. Akad köztük sűrű erdő közepén tornyosuló várrom, és gyönyörű tó partján álló múzeum is, ami valaha királyok üdülőhelye volt. Legyen a terv fél napos kirándulás, vagy egész hétvégés pihenés, egy-egy dunántúli várat mindenképp érdemes útba ejteni!  

A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397-ben, a  Lackffy család kezdeményezésére.  Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, ekkor ugyanis királyi nyaralókastélyként működött. 1510-ben még egy országgyűlésnek is  helyt adott, amit a korszak legjelentősebb diplomáciai eseményeként tartottak számon. A vár meglátogatása akár egész napos program is lehet a gyönyörű tó körül ugyanis kellemes sétát is tehetünk, de akár hajókázhatunk is tavon.

Döbrönte felett található Szarvaskő várának romja. Az 1300-as években, Nagy Lajos király idején idejében a  Himfy család megbízásából épült várat már régen elhanyagolták, sőt egy időben nagyon izgalmas funkciója volt,  rablóvárként üzemelt.  Jelenleg népszerű turisztikai célpont, és nem véletlenül. 

 

Gesztes vára Várgesztes közelében, a Vértes hegység erdei között található.  1326-ban említik először először oklevelek. A XVI. században török kézre került, majd a később elvonuló oszmán hadsereg magára hagyta. A gazdátlan várat ekkor kezdte meg a környékbeli  lakosság lebontani, de gróf Esterházy József földesúr engedélyével a majki kamalduli rendház épületegyüttesét is a romjaiból kezdték építeni. Az 1960-as években kezdték meg az állagmegóvását, ami azóta se fejeződött be. 

Csókakő vára a Vértes déli oldalának egyik szirtjén álló gótikus várat már 1299-ben is említik. Fejér megye egyetlen fennmaradt középkori, a török időkben is használt vára. A várrom  jól látható a Győrt  Székesfehérvárral összekötő útról.  A „Fehérvárra menő hadi út” megnevezés a tihanyi apátság alapítólevelében szerepelő legelső magyar nyelvű írott emlékünk.

Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén található. A vár egyes részei, például az öregtorony alsó szintje az 1260-as években épült. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a XV. században a vár előtti területet is magas védőfallal vették körül. Mára a Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára lett, ahol minden nyáron várjátékokkal elevenítik fel az egykori vitézek életét.

Nem csak a várak, a kastélyok is gyönyörűek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top