Szabadidő

Közel kétmillió forintja bánta, hogy nem fizette be időben a büntetést

Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévülne.

Közzétette a BKK a tavalyi év legmagasabb összegű, már befizetetet pótdíjait. A Budapesti Közlekedési Központ weboldalán megjelent írásban felhívják az utasok figyelmét, hogy a pótdíjtartozás teljesen felesleges és elkerülhető költség lenne, ennek ellenére sokan vannak, akik rendszeresen nem fizetik be a kiszabott bírságokat. Mint írják, nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíj elévül, ilyen esetekben egyértelműen a minél előbbi befizetés a legjobb megoldás. 

A BKK még 2015-ben határozott úgy, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, miközben hatékonyabbá tették a pótdíjtartozási eljárásokat is. A követelések szigorúbb kezelésének köszönhetően évente több tízezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indítanak a bliccelőkkel szemben. 

Kétmilliót fizetett a pótdíj-rekorder a BKK-nak

A pótdíjperek 90 százalékát megnyeri a BKK (Fotó: Getty Images)

A weboldalon közzétett összegekkel kapcsolatban megjegyzik, hogy azok többségét jogi eljárást követően fizették be az érintettek. A BKK adatai szerint 2019-ben a legmagasabb büntetés 1 915 388 forint volt, a második helyezettnek 1 635 135, míg a harmadiknak 1 030 250 forintja bánta a halogatást. A negatív rekorder egyébként összesen 48 alkalommal kapott pótdíjat, illetve 8 esetben volt szükség végrehajtási eljárásra vele szemben, a befizetések elmulasztása miatt. 

Azt is írják, ha szükséges, bíróságra viszik a pótdíjazási ügyeket, az ilyen jellegű polgári pereket pedig több mint 90 százalékban a BKK nyeri meg. 

További cikkeink a közösségi közlekedéssel kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top