nlc.hu
Szabadidő

Flamingófiókák az állatkertben

Szorgalmasan szaporodnak Fővárosi Állat- és Növénykert flamingói

Tudtad, hogy Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata a Fővárosi Állat- és Növénykertben él?

Eddig összesen 19 fióka kelt ki a Fővárosi Állat- és Növénykert rózsás flamingóinál, azonban a látszám folyamatosan emelkedik. Szinte naponta bújnak ki a tojásból újabb állatok, illetve további tojások lerakása is várható – számolt be róla az intézmény. 

Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata él a budapesti állatkertben, a kolónia jelenleg több mint százötven egyedből áll. Ebben az évben egy fiatal, 3 éves állatokból álló pár is próbálkozik már a fiókaneveléssel, holott a flamingók jellemzően csak 5-6 éves koruk körül válnak először szülővé.

19 fióka kelt ki a flamingóknál

19 fióka kelt ki a flamingóknál (Fotó: Bagosi Zoltan/Fővárosi Állat- és Növénykert)

A flamingófiókáknak nem csupán a mérete, de a színe, a tetalkata és a csőre is jelentősen különbözik a felnőttekétől. A  flamingók apró vízi élőlényekkel táplálkoznak, amelyeket különleges csőrük segítségével szűrnek ki a vízből, ám a fiókák csőre erre még nem alkalmas. Épp ezért a felnőttek tápláló váladékot, úgynevezett begytejet termelnek, és ezt a skarlátvörös színű folyadékot csorgatják át saját csőrükből a fiókákéba.

Babyboom az Állatkertben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top