Szabadidő

Miért választotta 1938-ban az év emberének Adolf Hitlert a Time magazin?

Azt már most eláruljuk, hogy nem azért, mert szép autópályákat építtetett, mókás bajuszt viselt és szerette a kutyákat.

Meglehetősen nagy port kavart pár napja, amikor Újbuda polgármestere, László Imre egy önkormányzati ülésen Adolf Hitler náci diktátor és tömeggyilkos országépítő munkásságát méltatta, ilyesmit ugyanis nem nagyon szokás csinálni, legalábbis a nagy nyilvánosság előtt biztos nem.

„’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejetett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

– mondta a magyar politikus, aki azóta egyébként már bocsánatot kért, illetve gyakorlatilag ugyanazzal a lendülettel egy interjúban még összekeverte Josef Mengelét, az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt haláldoktorát a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökével, Nelson Mandelával. Bizonyára azért, mert mindkettejük neve m betűvel kezdődik.  

Hitler 1945-ben is címlapsztár volt (fotó: Gabriel Hackett/Archive Photos/Getty Images)

Hitler 1945-ben is címlapsztár volt (fotó: Gabriel Hackett/Archive Photos/Getty Images)

Ahogy arra már többen is rámutattak, László Imre az évszámot illetően tévedett (mondjuk nem sokat), mivel a rangos amerikai hetilap az 1938-as év emberének választotta meg Hitlert, és 1939 januárjában tette címlapra; akkor már három éve érvényben voltak a nürnbergi törvények néven ismert zsidóellenes rendelkezések, lezajlott a kristályéjszaka nevű pogromsorozat, valamint az Anschluss, a világot pedig már tényleg csak egy apró lépés választotta el az emberiség történetének legpusztítóbb háborújától.

Szóval egy ilyen súlyos bűnlajstrommal kétségkívül meredek húzás valakit kinevezni az év emberének, még akkor is, ha az illető egyébként szép autópályákat építtetett, mókás bajuszt viselt és szerette a kutyákat. A magazin különös választása pedig azóta is rendre előkerül az ún. mainstream sajtó felelősségét és megbízhatóságát firtató, többnyire nem túl magasröptű vitákban (a jól értesültek ilyenkor még azt is hozzá szokták tenni, hogy Hitlert Nobel-békedíjra is jelölték 1939-ben, ami meglepő módon tényleg megtörtént, ám az egész inkább valamiféle szatíra vagy performansz volt, semmint komoly jelölés)  

"A Time magazin szerint Adolf Hitler volt 1938-ban az év embere - a tanulság: a mainstream média nem mindig megbízható"

“Tény: a Time magazin szerint Adolf Hitler volt 1938-ban az év embere – Tanulság: a mainstream média nem mindig megbízható”

Azonban Adolf Hitler természetesen nem azért lett az év embere, mert az újságnál olyan nagyra becsülték a Németország felvirágoztatásáért tett erőfeszítéseit.  Tudniillik, bármily meglepő is, azért a Time magazinnál nem agyalágyultak dolgoztak.  

Nézzük csak meg a vonatkozó cikket a lap 1939. január 2-i számából (ami sajnos nincs fent az interneten magyarul, de azért igyekeztünk legalább az első három bekezdést lefordítani a legjobb tudásunk szerint):

„Az 1938-as év legnagyobb érdeklődéssel kísért eseményére szeptember 29-én került sor, amikor négy államférfi találkozott a müncheni Führerhausban, hogy újrarajzolják Európa térképét. A történelmi jelentőségű konferencián jelen volt Neville Chamberlain, a brit miniszterelnök, a francia miniszterelnök Edouard Daladier és az olasz diktátor, Benito Mussolini, ám az kétségtelen, hogy a messze legmeghatározóbb figurának a német házigazda, Adolf Hitler bizonyult.

A német nép Führere, a német hadsereg, a haditengerészet és a légierő főparancsnoka, a Harmadik Birodalom kancellára, Herr Hitler aznap Münchenben learatta az elmúlt öt és félévben folytatott vakmerő, kihívó és könyörtelen külpolitikájának gyümölcseit. Felszámolta a versailles-i békeszerződést. Tetőtől talpig felfegyverezte Németországot. Bekebelezte Ausztriát a rémült és tehetetlen világ szeme láttára.

Mindez valódi sokként érte azokat a nemzeteket, amelyek mindössze 20 évvel korábban még térdre kényszerítették a csatatéren Németországot. A közvéleményt azonban még ennél is jobban megrémítette a nácik  könyörtelen, szisztematikus törekvése, amely Csehszlovákia megszerzésére irányult, és amely egy újabb világháború kitörésével fenyegette a világot nyár végén-ősz elején. Azzal, hogy vérveszteség nélkül német bábállammá süllyesztette Csehszlovákiát, kierőszakolta az európai védelmi szövetségek felülvizsgálatát és szabad kezet kapott Kelet-Európában Anglia és Franciaország támogatásával, Hitler vitán felül az 1938-as év embere lett.”

És még egy kulcsmondat későbbről:

„Hitler jelenleg a legnagyobb fenyegetés, ami a demokratikus, szabadságszerető világra leselkedik.”

Hát, hízelgőnek talán túlzás lenne nevezni a fenti sorokat. Hitler egész egyszerűen azért lett az éve embere, mert akkoriban minden, de tényleg minden róla szólt –  és ez – érthető okokból – komoly aggodalommal töltötte el a szabad világ jelentős részét.

Amúgy már az újság címlapja is elég sokatmondó. Nem egy sima propagandafotó szerepel rajta, hanem egy olyan horrorisztikus, fekete-fehér illusztráció, amely leginkább Milton Elveszett  paradicsomához vagy Dante Poklához illene: a háttal ülő Führer egy hatalmas templomi orgonán játssza – a felirat szerint – a gyűlölet himnuszát, kissé hátrébb pedig áldozatainak kerékbe tört hullái lógnak a magasból.

Az a bizonyos címlap (forrás: Wikipedia)

Az a bizonyos címlap (forrás: Wikipedia)

Egyébként nem Hitler volt az egyetlen szörnyeteg, akit a Time magazin az év emberének választott:  szovjet kollégája, Sztálin például két ízben – 1939-ben és 1942-ben – is elnyerte a megtisztelő címet, Khomein ajatollah, az iráni terrorista diktátor pedig 1979-ben lopta el a show-t a világ többi vezetője elől. És nem: őket sem a világjobbító érdemeik miatt emelte ki a Time magazin.

 

Még több cikk Hitlerről, Sztálinról és más diktátorokról: 

 

kiemelt kép: Photo12/Universal Images Group via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top