Szabadidő

Ezt az égi csodát kár lenne kihagyni: szabad szemmel is látható lesz NEOWISE-üstökös

Minden körülmény kedvezően alakult, így július közepén már szabad szemmel is látni lehet a NEOWISE-üstököst az esti égbolton.

Hónapok óta nagy reményekkel várják a csillagászok az idén március 27-én felfedezett NEOWISE-üstököst, amely csaknem ötezer év után ismét a Nap felé közeledett. Ezúttal úgy tűnik, szerencsénk van, ugyanis az üstökös fényesebb a vártnál.

Az elmúlt napokban már észlelni lehetett a Földről is, és ahogy a Naptól távolodik, a Földhöz pedig közeledik, egyre kedvezőbb megfigyelési helyzetbe kerül. 

Az éles szeműek más most is észrevehetik szabad szemmel az üstököst az égbolton, de egy átlagos távcső jó szolgálatot tesz. Most még egy hétig, úgy július 10-12-ig korán kell kelnie annak, aki el akarja csípni a hajnalban feltűnő üstököst.

Ám a hónap közepétől már az esti égbolton is jól látható lesz a NEOWISE. Július 20-25. környékén 15-20 fok magasan kell keresni, de érdemes fényszennyezéstől mentes helyről próbálkozni.

A NEOWISE-üstökös útja az égbolton júliusban (Forrás: Sky & Telescope)

A NEOWISE-üstökös útja az égbolton júliusban (Forrás: Sky & Telescope)

Az üstökös július 23-án lesz a legközelebb hozzánk, akkor 105 millió kilométerre lesz tőlünk.

(Csillagaszat.hu / Index)

(Kiemelt kép: illusztráció.)

Olvass még égi jelenségekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top