Szabadidő

Ritka elefántikrek születhettek Srí Lankán 

Ha beigazolódik, hogy ikrek, akkor ez lenne az első alkalom, hogy sikerült együtt megfigyelniük az anyaelefánttal.
Ritka elefántikrek születhettek Srí Lankán 

Ritkaságnak számító elefántikrek születhettek egy Srí Lanka-i nemzeti parkban.

A nagyjából 3-4 hetes borjakra vadőrök figyeltek fel a Colombótól csaknem 200 kilométerre északkeletre lévő Minneriya nevű védett területen körülbelül egytucatnyi elefánt társaságában.

A borjak távolról végzett megfigyelése alapján az illetékes hatóságok szinte biztosra veszik, hogy ikrekről van szó és még azt is sikerült lencsevégre kapni, ahogy a kiselefántokat egyszerre szoptatja egy nőstény.

A vadőrök most a csorda tagjaitól begyűjtött ürülékmintákon végeznek DNS-teszteket. Amennyiben a feltételezés beigazolódik, akkor ez lenne az első alkalom, hogy vadőröknek együtt sikerült megfigyelniük egy anyaállatot és ikreit a szigetországban.

A borjakat nem messze attól a területtől látták, ahol tavaly szeptemberben hét elefánt pusztult el – valószínűleg a helyi gazdákhoz köthető – mérgezésben. A szigeten évente nagyjából 200 elefántot ölnek meg, sokukat olyan gazdák, akiknek a földjeire betévednek az állatok.

A portyázó elefántok átlagosan 50 emberrel végeznek évente, legtöbbször, amikor betévednek az élőhelyeikhez közeli településekre. A legutóbbi számlálás szerint az ország elefántpopulációja mindössze valamivel több mint 7 ezer egyedre csökkent az 1900-as évek elején becsült 12 ezer példányról.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top