Szabadidő

Az amerikai függetlenség napján gyújtották fel Melania Trump szobrát

A szobor sokak szerint inkább emlékeztett rajzfilmfigurára, mint az amerikai first lady-re.

A szlovén fővárostól körülbelül két órányi autóútra található a Rožno nevű község, az amerikai first lady, Melania Trump – született Melania Knauss – szülőfaluja, Sevnica mellett. Itt még tavaly nyáron állított szobrot az egykori modellből lett elnöki feleségnek az amerikai kortárs művész, Brad Downey. A szobrot tavaly mi is meglátogattuk, a kapcsolódó cikkben több képen is megszemlélhető.

Mint a lenti fotón is látható, nem egy márvány emlékműről van szó, Downey ugyanis egy Ales Zupevzc nevű férfit bízott meg, hogy láncfűrésszel faragja ki Melania Trumpot egy, a falu melletti szántóföld szélén álló tuskóból. A figura jellegzetes integető pózban látható, és egy ahhoz hasonló kék ruhát festettek rá, mint amelyet a mostani FLOTUS Donald Trump 45. amerikai elnök beiktatásán viselt.

melania trump szobor szlovénia first lady

A póz és a ruha, amely visszaköszönt Melania Trump azóta felgyújtott szobráról (Fotó: Getty Images)

Azaz egészen pontosan ebben a pózban volt látható a szobor, amelyet a BBC értesülései szerint azonban július 4-én, az amerikai függetlenség napjának ünnepén felgyújtottak. Erről Dwoney számolt be, aki azt is elmondta, hogy a szobor elszenesedett maradványait másnap eltávolították a helyszínről. 

A szlovén rendőrség a Reuters hírügynökségnek elárulta, hogy nyomozást indítottak az esettel kapcsolatban. A BBC a Fehér Házat is megkereste, hogy véleményezzék az ügyet, ám egyelőre nem kaptak választ. 

Melania Trump szobra megosztotta a közvéleményt

A tavaly júliusi átadást követően a szobor sokakat felháborított. Volt aki gyalázatnak nevezte, míg mások arra panaszkodtak, hogy az alkotás inkább hasonlít Törpillára, a Hupikék törpikék című rajzfilm-sorozat egyik szereplőjére, mint a first lady-re. 

Valakik felgyújtották az amerikai first lady-t ábrázoló szobrot Szlovéniában

Melania Trump szobra így nézett ki még tavaly nyáron, Sevnicától pár percnyi autóútra (Fotó: Andersen Dávid

Downey a Reutersnek elmondta, szeretné, ha kiderülne, ki és miért tette tönkre a szobrot, mivel az volt a szándéka a létrehozásával, hogy párbeszéd kezdődjön az amerikai politikai helyzettel, illetve a bevándorlással kapcsolatban. 

A BBC megjegyzi, hogy Melania Trump szobra mellett az Egyesült Államokban több történelmi alak szobrát is ledöntötték a #blacklivesmatter mozgalom tüntetői, jellemzően azokét, akiknek köze volt a rabszolgatartáshoz. 

Az USA 45. elnökének megválasztása óta egyébként Sevnica valóságos turistamágnes lett, mivel sok látogató kíváncsi a first lady gyerekkorának helyszínére. A helyiek persze meglovagolták az érdeklődést: számtalan különféle Melania Trumppal kapcsolatos emléktárgyat lehet kapni a városban, de a first lady-ről egy helyben készült süteményt is elneveztek, az egyik étteremben pedig olyan Trump-burgert árulnak, amelynek tetején reszelt sajttal idézik meg az amerikai elnök jellegzetes frizuráját. 

A Trump családnak egyébként nincs túl nagy szerencséje a szlovéniai szobraikkal: tavaly Augusztusban Donald Trumpnak is állítottak egy szobrot Ljubljanától keletre, amely szintén megosztotta a közvéleményt. A nyolcméteres alkotás azonban már nem látható, azt ugyanis januárban ismeretlen tettesek porig égették.

További cikkeink Melania Trumppal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top