Szabadidő

Az autós nyaralás az idei sláger

A felnőtt lakosság kétharmada határozott úgy, hogy idén sem hagyja ki a nyaralást, 96 százalékuk pedig autóval szándékozik eljutni úti céljához. A koronavírus-járvány miatt a belföldi helyszínek, így a Balaton és a Tisza-tó környéke a legnépszerűbbek.

Az autósok 86 százaléka nyári abroncsokon tervezi az utazást, 10 százalékuk pedig négyévszakos gumin indul útnak, derül ki a Bridgestone legfrissebb, online felméréséből. A válaszok alapján a magyar autóhasználók egyre nagyobb aránya van tisztában azzal, hogy milyen időjárási körülmények között kell lecserélni a téli és nyári garnitúrákat. Ugyanakkor, ha az abroncsok ellenőrzéséről van szó, a sofőrök 54 százaléka továbbra sem veszi igénybe a szakemberek segítségét.

A Bridgestone egy saját, országos felmérésben, 3100 fő bevonásával vizsgálta meg az utóbbi hónapok megváltozott autóhasználati és abroncscserével kapcsolatos szokásait, valamint a gépjárművezetők általános felkészültségét. A megkérdezetteknek csak 4 százaléka nyilatkozta, hogy a nyári hónapokban sem tervezi lecserélni a téli abroncsot az autóján, a döntő többség a járványhelyzet ellenére már túl van a cserén. A tavalyi évhez képest ráadásul jelentősen nőtt az autóhasználók tudatossága az évszaknak megfelelő abroncsok kiválasztása kapcsán. A megkérdezettek immár 84 százaléka adott helyes választ arra, hogy milyen körülmények között kell cserélni a gumigarnitúrát, ez közel 10 százalékkal több mint az előző évben.

2020 a belföldi nyaralás éve

A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a járványhelyzettől függetlenül, a felnőtt lakosság 66 százaléka továbbra is tervez nyaralást. Többségük külföldi utak helyett az országhatárokon belül tervez akár több alkalmat is. A legnépszerűbb belföldi úti cél a Balaton, de kedvelt pihenőhely még a Tisza-tó, illetve a hazai hegyvidékek – mint például Mátra, Bükk – is. A válaszadók többsége autóval megy nyaralni, a kitöltők közül nagyon kevesen, csupán 6 százalék vesz igénybe az utazása során valamilyen tömegközlekedési eszközt.

Autós nyaralást tervez a magyarok többsége

Képünk illusztráció, reméljük senkinek sem jut eszébe így megpakolni az autót (Fotó: Getty Images)

Cserélünk, de nem ellenőrzünk

A felmérés megmutatta, hogy a nyári abroncsot használók többsége – 84 százalék – tisztában van azzal, hogy a téli garnitúrát le kell cserélni, ha a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok felett van. A kitöltők több mint fele (54 százalék) azonban nem ellenőriztette szakemberrel az elmúlt időszakban az abroncsai állapotát. A válaszadók 24 százaléka ugyanis bízik saját tudásában, ők saját maguk ellenőrzik a gumik kopását autóikon.

A nyári gumik KRESZ szerinti minimális profilmélysége 1,6 mm, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít, így érdemes hamarabb, már 2-2,5 mm-es profilnál újra abroncsra cserélni. Ez azért is fontos, mert a kopott gumikon az autó fékútja is hosszabb, ami jelentősen növelheti a bekövetkező balesetek súlyosságát.

A járványhelyzet sem tudta megakadályozni az abroncscserét

A válaszadók közül szinte mindenki, 93 százalék lecserélte már a téli abroncsát a járványhelyzet ellenére. Ennek oka a Bridgestone szakértői szerint az, hogy a szakszervizek gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez. A legtöbb hely is nyitva tartott, bár szigorú előírások mentén szervezték át a szolgáltatást. Emiatt a veszélyhelyzet során sem kellett lemondaniuk az autósoknak a szakszerű segítségről és a biztonságos autózásról. A korlátozások fokozatos feloldását követően pedig az óvatosabb sofőrök is bepótolhatták a szükséges cserét.

További cikkeink a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top