nlc.hu
Szabadidő

Elszabadultak a kontár restaurátorok

Szent Antalt kisminkelték, Jézusból moncsicsi lett – kontár restaurátorok akcióban

Így tették tönkre a műalkotásokat a jó szándékú, de kontár restaurátorok...

A moncsicsi Jézus

Minden bizonnyal a földkerekség leghírhedtebb kontár restaurátori munkája a moncsicsi Jézus. 2012-ben, az akkor 81 éves, helyi nyugdíjas, Cecilia Giménez restaurálta Elías García Martínez Ecce Homo című freskóját a spanyolországi Borja templomának falán. Az igencsak bizarr alkotás hírnevet hozott a városkának, ahova özönleni kezdtek a turisták, hogy személyesen is láthassák a freskót. 2016-ban látogatóközpontot nyitottak, a település tavaly már 16 ezer látogatót fogadott. A városkának további bevételi forrást jelent a moncsicsi Jézusos emléktárgyak árusítása.

 

A moncsicsi Jézus

A moncsicsi Jézus (Fotók: Wikipedia/Profimedia)

Szent Györgyból rajzfilmfigura 

A szintén spanyolországi Estella városának egyik plébániája egy helyi művésztanárt bízott meg a feladattal, hogy tisztítsa meg a templom 16. századi Szent György-szobrát. A tanár úgy ítélte meg, jót tenne a szobornak az alaposabb felújítás, így át is festette.  A végeredmény egy rózsás arcú, kissé bárgyú arckifejezésű figura lett, mely már nem Szent Györgyre, sokkal inkább a belga rajzfilmfigurára, Tintinre hasonlít.

Szent Györgyből rajzfilmfigura lett

Szent Györgyből rajzfilmfigura lett (Navarra Government / AFP)

A kis Jézus horrorfeje

2016-ban a kanadai Sudbury Sainte-Anne des Pins templomának kertjében álló szoborról letörték és ellopták a kis Jézus fejét. A plébánia nem tudott megfizetni egy profi restaurátort, ám egy helyi művész, Heather Wise jelentkezett, hogy szívesen készítene pótlást az eltűnt fej helyett, a plébános pedig áldását adta rá. A nő vörös agyagból alkotta meg azt a meglehetősen horrorisztikus valamit, mely a kis Jézus nyakára került. A “műről” készült fotó felkerült a Twitterre, ahol aztán rövidesen, annak rendje és módja szerint mém lett belőle. A démoni agyagfej felkeltette a figyelmét annak a nőnek is, aki a tolvajtól megszerezte az eredeti fejet. Mivel pedig még ő is kiakadt a pusztítóan sikeredett pótláson, ezért – névtelensége megőrzése mellett – visszaküldte az ellopott fejet a templomnak, melyet aztán hamarosan vissza is ragasztottak a helyére.

A kis Jézus új feje

A kis Jézus új feje (Fotó: Profimedia)

A kisminkelt Szent Antal

A kolumbiai Soledad városának védőszentje Páduai Szent Antal. A város templomában egy 17. századi szobor ábrázolja a szentet, karján a gyermek Jézussal. 2018-ban azonban a termeszek komoly károkat okoztak a szoborban, ezért restaurálni kellett. A munkát a helyi művészre bízták, aki olcsón vállalta, ám a végeredmény olyan is lett. A hívek teljesen kiakadtak, amikor meglátták a szobrot, ugyanis mind Szent Antal, mind pedig Jézus úgy nézett ki, mintha nem restaurátornál, hanem sminkesnél járt volna: alapozót, füstös szemsminket, rúzst és erős pirosítót kapott.

A Szűzanya pinkben

A spanyolországi El Ranadoiro falucska kápolnájában őrizték ezt a 15. századból származó, értékes fa szoborcsoportot egészen 2018-ig, amikor is a helyi plébános úgy gondolta, ráférne a felújítás. A település egyik lakója, Maria Luisa Menendez be is vállalta, hogy elvégzi a munkát. Az asszony azonban úgy érezte, hogy az eredetileg festetlen szobrok jobban mutatnának színesben. Nagyon színesben. Így történhetett, hogy a Szűzanya például pink színű leplet, míg a kis Jézus sáskazöld ruhácskát kapott, de nem úszták meg a kilencvenes évek divatját idéző szemöldököt sem…

Gondolta, legyen színes

Gondolta, legyen színes (Fotó: Solarpix/Profimedia)

Szűz Máriából gyerekrajz

Bartolomé Esteban Murillo barokk festőművész rendkívül értékes festménye, a Szeplőtelen fogantatás egy magángyűjtő tulajdonában van. Ő bízott meg egy restaurátort azzal, hogy újítsa fel a képet. A munkáért 1200 eurót (417 ezer forintot) fizetett, ám amikor meglátta a végeredményt, nem akart hinni a szemének. A restaurátor ugyanis gyakorlatilag gyerekrajzot csinált a 350 éves műalkotásból. Mindezek után másodjára is nekifutott a feladatnak, ám nem hogy helyrehozni nem tudta a művet, de tovább rontotta azt. 

Hogy mik vannak?!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top