Szabadidő

Erre a pólóra van szükséged, ha olyan országba utazol, amelynek nem beszéled a nyelvét

A legfontosabb dolgokra kínál megoldást a különleges ruhadarab.

Bár valószínűleg sokan nem most vágnak neki életük nagy utazásának, akad azért néhány kalandvágyó ember, aki a koronavírus megjelenését követően sem hajlandó lemondani a külföldi nyaralásról. Mivel előfordulhat, hogy a célország nyelvét nem beszéljük, jó, ha kéznél van valami, aminek segítségével mégis képesek leszünk kommunikálni a helyiekkel.

A legkézenfekvőbb eszköz persze az okostelefon lenne, azonban ez nem jelent tökéletes megoldást, mivel nem biztos, hogy van térerőnk, lehet, hogy a legrosszabb pillanatban merül le a készülék, vagy épp a Google fordítója produkál valami olyan eredményt, amely láttán az általunk megkérdezett helyi erő esetleg a térdét kezdi el csapkodni a röhögéstől.

Különleges póló segít, ha elkeverednél külföldön

A kézzel-lábbal mutogatás helyett jól jön az ikonokkal ellátott póló (Fotó: Getty Images)

Az atombiztos, offline megoldást az IconSpeak különleges pólója jelenti, amelyre 40 nemzetközileg felismerhető ikon került, amelyek jó szolgálatot tehetnek az utazóknak. Az apró ábrák között szerepel szálloda, különféle utazási eszközök, mint vonat, hajó és repülő, de az orvos, az élelmiszer vagy épp a wifi-csatlakozás után is érdeklődhetünk úgy, hogy egyszerűen rámutatunk az adott ikonra a pólónkon.

A ruhadarab ötlete három fiatalember, Georg és Florian fejéből pattant ki, miután egy vietnámi utazáson vettek részt.

Külföldi utazás ihlette a "tolmácspólót"

Florian (b.) és Georg (j.) az IconSpeak póló ötletgazdái (Fotó: IconSpeak)

„Gyakran beleütköztünk a nyelvi korlátokba, amelyeket csak úgy tudtunk leküzdeni, hogy jeleket és szimbólumokat rajzolgattunk, papírdarabokra, térképekre, vagy épp a földre” – magyarázták a fiúk a Demilked.com-nak adott interjújuk során. „Ezután gondoltunk arra, hogy jó lenne, ha mindig kéznél lennének azok a létfontosságú ikonok, amiket az emberek a világon mindenhol megértenek. Elkezdtük egy jegyzetfüzetbe gyűjteni a szükséges szimbólumokat, így jött össze az a 40 darab, amelyeknek mi is jó hasznát vettük az utazásunk során, így pedig már bárkinél ott lehet a teljes lista.”

A póló akkora sikernek bizonyult, hogy ma már különféle szabású és fazonú darabok közül is lehet választani, de aki nem szeretne információs táblának öltözve parádézni a nyaralása során, a létfontosságú ikonsort akár textilszatyor vagy telefontok formájában is megvásárolhatja, hogy biztosan mindig kéznél legyen az alapszintű kommunikációt lehetővé tévő készlet.

Akár életmentő is lehet az utazási ikonokkal ellátott póló

A póló segítségével könnyen rákérdezhetünk, hogy például iható-e a csapból folyó víz (Fotó: IconSpeak)

Annak, aki viszont a high tech eszközökért rajong, a Google 2017-ben bemutatott Pixel Buds nevű vezeték nélküli fülhallgatóját ajánljuk, amely 40 nyelvet ismer és amely a hallottakat rövid késleltetéssel, szinte valós időben fordítja a felhasználó számára, sőt, a választ is átülteti másik nyelvre, így segítve elő a kétirányú kommunikációt.

További cikkeink az utazás és nyaralás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top