Szabadidő

Miss KGB szerette a banánt és James Bondot

1990 őszén a Szovjetunióban olyan furcsa szépségkirálynőt választottak, akihez foghatót azóta sem látott a világ - hála a jó égnek.

Az 1954 előtt még más neveken – mint például a magyarul is elég fenyegetően hangzó Cseka – működő KGB volt a Szovjetunió rettegett titkosszolgálata, amely rendszerint terrorakciók szervezésével és végrehajtásával, szabotázzsal, beszivárgással, kínvallatással, felforgatással, belbiztonsággal, kémkedéssel, hírszerzéssel, imperialista ügynökök leleplezésével, és más hasonló tevékenységekkel foglalkozott. Bár a KGB a Szovjetunió összeomlása után hivatalosan megszűnt, azért – mondjuk így – bizonyos konstrukciókban azóta is létezik (és az elmúlt hetekben alighanem elég sokan csodálkoztak rá arra, hogy a belarusz állambiztonsági szolgálatot konkrétan ma is KGB-nek hívják), a legendája pedig töretlen: ha valami elrugaszkodott, hajmeresztő, bizarr vagy egyenesen horrorisztikus konteót olvasunk a szervezetről, az jó eséllyel legalább félig igaz.

Szóval tulajdonképpen azon sem kellene annyira meglepődni, hogy a hidegháború korszakának brutális kommunista harci gépezete 1990-ben, a Szovjetunió végóráiban

szervezett egy szépségversenyt.

(Igen, még mindig a KGB-ről van szó)

Habár az is igaz, hogy a részletek felettébb ködösek. Annyi mindenesetre biztos, hogy 1990 októberében a Komszomolszkaja Pravda (a szovjet ifjúság egykori lapja, ma már inkább afféle bulvárújság) a címlapján egy pisztollyal pózoló, gyönyörű és veszélyes fiatal nő fotójával jelent meg, a szenzációs szalagcím pedig arról tájékoztatta az olvasókat, hogy a képen látható vad amazon nem más, mint az állambiztonság szépe, az első (és mint utólag kiderült: sajnos utolsó) Miss KGB: a 23 éves Kátya Majorova, aki „olyan finom eleganciával viseli a golyóálló mellényt, Pierre Cardin-modell”.

Miss KGB, azaz Kátya Majorova (fotó: ru.m.wikipedia.org/RIAN archive)

Miss KGB, azaz Kátya Majorova (fotó: ru.m.wikipedia.org/RIAN archive)

Ugyan a glasznoszty időszakában, pláne a vége felé már erősen fellazultak az ún. szocialista erkölcsök, és a Szovjetunióban is több szépségversenyt tartottak, a tény, hogy az elnyomó diktatúra egyik legsötétebb, legkönyörtelenebb és legtitokzatosabb szerve ilyesmihez adja a nevét, még mai szemmel is elég szürreálisnak tűnik; kb. annyira, mintha itthon mondjuk a dögös Miss III/III-as ügyosztály nézett volna vissza az Ifjúsági Magazin címlapjáról 1988-ban. Még úgy is nehezen értelmezhető az egész, ha tudjuk (vagy legalábbis sejtjük): jó eséllyel semmilyen titkos szépségversenyt nem szervezett a KGB, hanem ez csak valamiféle furcsa PR-akció volt, amivel az akkori vezetés – mint az ’56-os forradalom leverésében nagy szerepet játszó KGB-elnök Vlagyimir Krjucskov – a szervezet meglehetősen rossz imázsán szeretett volna javítani.

A kacér mosolyú, divatosan öltözködő, intelligens és szavakész interjúalanynak bizonyuló Jekatyerina Majorova ettől függetlenül a lehető legjobb választás volt a feladatra. A nő gyorsan körbeturnézta az egész szovjet médiát, és olyan érdekességeket árult el magáról, mint például, hogy:

  • Imádja az Elfújta a szél filmváltozatát
  • Szeret kötni
  • A kedvenc étele a banán
  • A férfiideálja pedig James Bond
Miss KGB karateedzés közben (fotó: fotó: ru.m.wikipedia.org/RIAN archive)

Miss KGB karateedzés közben (fotó: fotó: ru.m.wikipedia.org/RIAN archive)

Az újdonsült Miss KGB-re természetesen a nyugati sajtó is lecsapott; a rangos Washington Post például meglepően hosszú és részletes portrét közölt róla. Ebből kiderül, hogy bár Kátya nem kimondottan szuperügynök, hanem a KGB sajtóosztályán dolgozik (már 18 éves kora óta egyébként), azért a fegyverrel tényleg tud bánni, és legszívesebben egy Makarov-típusú félautomata maroklőfegyvert használ. Szabadidejében Beatlest hallgat, sőt maga is gitározik, és meglepő módon nem csak KGB-tagokkal hajlandó randizni, hisz mint mondja: „a férfiak mindenhol ugyanolyanok”. Amúgy még hajadon. Amikor fotót kérnek tőle, rögtön a Cseka alapítójának, a rossz emlékezetű Feliksz Dzerzsinszkijnek a mellszobrával kezd pózolni, ugyanakkor állítása szerint maga is tisztában van azokkal az iszonyatos, elmondhatatlan bűnökkel, amelyeket a munkaadója az elmúlt évtizedekben elkövetett, és reméli, hogy a szereplésével „sikerül új fénytörésben láttatnia a KGB-t”.

fotó: reddit

fotó: reddit

Hát, azt talán leszögezhetjük, hogy a küldetés nem igazán sikerült. Cserébe viszont készült egy sor elképesztő fotó, amelyekkel ma is instagramot lehetne robbantani; ezt pedig alighanem kevesen várták volna a KGB-től.

(a képeket nagy méretben például itt vagy itt lehet megnézni)

És hogy mi történt Jekatyerinával a 1990 után? Sajnos ezt nem tudjuk: éppoly gyorsan tűnt el a színről, mint ahogy megjelent.

A nagy tekintélyű szervezettel kapcsolatban a KGB diszkósra vette a figurát. Azt követően, hogy rendszeresen tart bemutatókat, tájékoztatókat, sőt múzeumát is megnyitotta (nyilván a horror szerelmesei számára), a közelmúltban versenyt hirdetett női munkatársai között a legszebbnek járó Miss KGB címért! Miután a szervezetről, különösképpen létszámáról nem állnak rendelkezésükre megbízható adatok (megbízhatatlanok meg pláne nem), azt sem tudjuk, hány amazon tette-vette magát a titkosszolgálatok szokásainak megfelelően feltehetőleg sötétben helyet foglaló zsűri előtt.

Azt viszont tudjuk, hogy a versenyfeltételek, a résztvevőkkel szemben támasztott követelmények jócskán különböztek a szépségversenyeken szokásosaktól. Nos, nem a küllemről van szó! Azt itt is elvárták, hogy a lányok ne csak szimmetrikusak, de legalábbis jó alakúak, sőt a hivatásuk határain túlmenőleg is bájosak legyenek. (Csak remélni tudjuk, hogy azokat a titkos ügynök kisasszonyokat, akik éppenhogy bájaik bevetésével szervezik be vagy faggatják ki „célpontjukat” – szóval a profikat nem engedték versenyközeibe: ez nem lett volna fair!) A külsőségek mellett a Miss KGB cím eldöntésénél számításba jött, hogyan tud a jelölt hölgy bánni a fegyverrel, földhöz szögezi-e ellenfelét karatéban, s milyen kecsesen billeg el az ítészek előtt tűsarkain, miközben lágyan omlik gömbölyű vállára a hatkilós golyóálló mellény.

Nos, a versenyt a képeinken látható Jekatyerina Majorova nyerte meg. Katyusáról nem sokat tudunk azon túlmenően, hogy 23 esztendős és tényleg helyes pofa. A Novosztyi Hírügynökség fotósa igyekezett életszerűen bemutatni a KGB szépét, ami a kávéfelszolgálós beállításon sikerült a legjobban, ám a közlekedésrendészet képviselőjével való „spontán” csevegés már nagyon kényszeredett. Nem csoda: a kép a moszkvai Dzerzsinszkij téren készült. Lehet, hogy a KGB székház közelsége még nekik is ajkukra fagyasztotta a mosolyt? Persze az is lehet, hogy ha mokány kis orosz főtörzs helyett a „Vörös Zsarut” megszemélyesítő Arnold Schwarzenegger állt volna ott, Kátya is oldottabban viseli a Miss KGB címet.

Részlet a Reform korabeli cikkéből

 

További érdekességek a Szovjetunióból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top