Szabadidő

Nem fizette a számláit a világ leghosszabb nevű embere

A betűszedőként dolgozó Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff állítólag a nagyapja után örökölte kisilabizálhatatlan vezetéknevét.

Bizonyára sokakban felmerült már a kérdés, miszerint: hogy hívták a világ leghosszabb nevű emberét? Hát, így hívták:

Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus Wolfeschlegel­steinhausen­bergerdorff­welche­vor­altern­waren­gewissenhaft­schafers­wessen­schafe­waren­wohl­gepflege­und­sorgfaltigkeit­beschutzen­vor­angreifen­durch­ihr­raubgierig­feinde­welche­vor­altern­zwolfhundert­tausend­jahres­voran­die­erscheinen­von­der­erste­erdemensch­der­raumschiff­genacht­mit­tungstein­und­sieben­iridium­elektrisch­motors­gebrauch­licht­als­sein­ursprung­von­kraft­gestart­sein­lange­fahrt­hinzwischen­sternartig­raum­auf­der­suchen­nachbarschaft­der­stern­welche­gehabt­bewohnbar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wohin­der­neue­rasse­von­verstandig­menschlichkeit­konnte­fortpflanzen­und­sich­erfreuen­an­lebenslanglich­freude­und­ruhe­mit­nicht­ein­furcht­vor­angreifen­vor­anderer­intelligent­geschopfs­von­hinzwischen­sternartig­raum Sr.

Ez a kisilabizálhatatlan, még a legendásan hosszúnevű spanyol grandokat is megszégyenítő  névszörnyeteg összesen több mint 800 betűből áll, amiből csak a vezetéknév majdnem 700-at tesz ki; sőt: ha a Sr. helyett azt írjuk magyarul, hogy idősebb vagy idősb – ami egyáltalán nem csalás -, akkor még hosszabb (a Sr. és a Jr. írásban inkább csak rövidítés formájában használatos, ha a név részeként szerepel). Konkrét számokat azért nem merünk mondani, mert Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff (akit a továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak Wolfsternnek fogunk nevezni) neve az évtizedek alatt annyit forgott a sajtóban, illetve a hivatalos iratokon, hogy számos szövegromláson ment keresztül, így nem egészen egyértelmű, pontosan hogyan is kell írni. De ez tulajdonképpen annyira nem is lényeges, hisz gyakorlatilag minden verzióban befogadhatatlan.

Azért megpróbálunk nyújtani néhány támpontot: mint az látható, a keresztnevek – összesen 26 darab – ABC-sorrendben követik egymást, a leginkább egy nukleáris katasztrófára emlékeztető vezetéknév pedig egy többé-kevésbé (inkább kevésbé) értelmes szöveget ad ki németül, amelyben valamilyen farkasvadászról van szó, akinek az ősei jámbor pásztorok voltak, az ő őseik pedig 1,200,000 évvel ezelőtt egy iridium- és fénymeghajtású űrhajóval járták a világegyetemet, egy lakható bolygó után kutatva. Vagy valami ilyesmi.

Herr Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff egyetlen fellelhető - és remélhetőleg hiteles - portréja (fotó: Wikipedia)

Herr Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff egyetlen fellelhető – és remélhetőleg hiteles – portréja (fotó: Wikipedia)

A rettentő név gazdájáról, Wolfstern úrról annyit tudunk, hogy Németországban, Bergedorfban született 1904-ben (vagy talán 1914-ben), majd valamikor az Egyesült Államokba, azon belül is Philadelphiába költözött, ahol betűszedőként dolgozott (nem ez az egyetlen kissé meseszerűen-anekdotikusan hangzó fordulatban a történetben), és a vezetékneve először az 1938-ban kiadott philadelphiai telefonkönyvben bukkant fel, illetve ragadta meg a szélesebb közönség figyelmét, a hetvenes évek végén pedig már a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. Elmondása szerint a különös nevet még a nagyapja ötlötte ki a 19. században, mivel németországi zsidóként németes nevet kellett viselnie, és hát jobb nem jutott eszébe.

Wolfstern annyira komolyan vette a családi örökséget, hogy a hírek szerint egy időben nem volt hajlandó befizetni a közüzemi számláit, mivel a hivatal rendszeresen rosszul írta rá a nevét a csekkekre (később ezt orvosolták), illetve roppant büszke volt arra, hogy a fia, ifjabb Wolfstern már hároméves korában hibátlanul ejtette ki az irdatlan vezetéknévmonstrumot. Ennek ellenére több forrás is állítja, hogy később Wolfe+585, Sr.-re rövidítette a nevét, ami elég kiábrándító.

És most már tényleg nem maradt más hátra, mint hogy meghallgassuk ezt a szép vezetéknevet a Google Fordító tolmácsolásában (érdemes!), valamint hogy megtekintsük a Monty Python-csoport idevágó jelenetét a neves komponistáról, Johann Gambolputty de von Ausfern-schplenden-schiltter-crasscrenbon-fried-digger-dingle-dangle-dongle-dungle-burstein-von-knacker-thrasher-apple-banger-horowitz-ticolensic-grander-knotty-spelltinkle-grandlich-grumblemeyer-spelterwasser-kurstlich-himbleeisen-bahnwagen-gutenabend-bitte-ein-nürnburger-bratwustle-gerspurten-mitz-weimache-luber-hundsfut-gumeraber-shönendanker-kalbsfleisch-mittler-aucher von Hautkopft of Ulmról.

 

További felülmúlhatatlan emberi teljesítmények:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top