nlc.hu
Szabadidő

Kihaltnak hitt madár

Magyarországról kihaltnak hitt madarat fotóztak a Bükkben

Utolsó ismert költése 2003-ban volt a kövirigónak Magyarországon, most sikerült egy példányt lencsevégre kapni.
Kövirigó

Kisebb csodának számító felfedezést tett egy madárbarát a Bükki Nemzeti Park területén augusztus végén: egy Magyarországon teljesen kihaltnak hitt madarat, egy kövirigót sikerült lefotóznia – számolt be a Facebook-oldalán a Birding.hu.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidéknek azt mondta, a kövirigó a múlt században még szórványos, de országszerte jellemző fészkelő madara volt az országnak.

Utolsó ismert költése 2003-ban volt a Zemplénben, így fészkelő fajként gyakorlatilag mára eltűnt Magyarországról. Hazánk Trianon utáni területein nagyon kevés a sziklakibúvásos, függőleges sziklafalas élőhely, ezért a hazai állomány sziget- vagy szegélypopulációnak tekinthető, amely rendkívül érzékeny a faj állománycsökkenésére.

A mostani megfigyelés után Orbán Zoltán szerint nem lehet abban reménykedni, hogy a kövirigó ismét nagyobb számban telepedjen meg nálunk.

(Kiemelt kép: Wikipédia)

Még több kihaltnak hitt állat az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top