nlc.hu
Szabadidő
Tilda Swinton szerint elkerülhetetlen, hogy eltűnjenek a nemi kategóriák a díjátadókról

Tilda Swinton szerint elkerülhetetlen, hogy eltűnjenek a nemi kategóriák a díjátadókról

Az Oscar-díjas színész üdvözli a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek döntését.

A szerdán kezdődött, jövő szombatig tartó 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon csatlakozott Tilda Swinton a szintén Oscar-díjas Cate Blanchetthez, amikor üdvözölte a Berlinale szervezőinek döntését, hogy a jövőben nem a nemek alapján osztják majd a legjobb színészeknek járó díjakat – írja a Guardian.

Swinton „elkerülhetetlennek” nevezte, hogy a gendersemleges díjazás legyen az új norma a filmiparban és a különféle díjátadókon, hozzátéve, hogy a nemi alapú megkülönböztetésnek lejárt az ideje.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a színészt életműdíjjal tüntették ki. Ennek apropóján elmondta, megkönnyebbülve értesült a Berlinale döntéséről.

Tilda Swinton is leszámolna a nemi alapú filmes díjakkal

Tilda Swinton a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegén (Fotó: Getty Images)

„Nagyon boldog voltam, amikor hallottam a berlini híreket” – mondta Tilda Swinton. „Számomra egyértelmű, hogy ezt rövidesen mindenki követni fogja, ez egyszerűen elkerülhetetlen.”
Színész, nem színésznő

Cate Blanchett, aki egyébként az idei velencei filmfesztivál zsűrijének az elnöke, szerdán elmondta, hogy ő már eddig sem színésznőként, hanem színészként hivatkozott magára.

„Mindig is színészként gondoltam magamra” – mondta Blanchett. „Annak a generácónak a tagja vagyok, amelyben a színésznő kifejezést szinte mindig pejoratív értelemben használták. Itt az ideje, hogy a magunkénak érezzük a másik kifejezést.”

Swinton hozzátette, hogy az emberek nemi alapú megkülönböztetése egyre inkább idejétmúlttá válik, illetve, hogy mennyire elszomorította, amikor az embereknek „egyértelműen hetero-, vagy homoszexuálisként, egyértelműen férfiként vagy nőként” kellett meghatároznia magukat.

További cikkeink a film és a mozi világából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top