nlc.hu
Szabadidő

A Titanic híres halottai

„Ahová te mész, oda megyek én is” – hírességek, akik a Titanicon haltak meg

A Titanic 1912 áprilisában bekövetkezett katasztrófája mintegy 1500 emberéletet követelt. Köztük ismert, befolyásos emberekét is...

A dúsgazdag férfi, aki nem élte meg fia születését

John Jacob Astor a Titanic leggazdagabb utasa volt, vagyonát akkoriban mintegy 87 000 000 dollárra becsülték (ennek mai megfelelője nagyjából 2,21 milliárd dollár). A 48 éves üzletember a prominens Astor család tagja volt, többek között a New York-i Waldorf Astoria szálloda építésébe is befektetett. Mindemellett feltaláló volt és tudományos-fantasztikus regényeket is írt. Feleségével, Madeleine-nel Európában tartózkodtak, amikor az asszony teherbe esett. Azt szerették volna azonban, ha a gyermek az Egyesült Államokban születik meg, ezért szálltak fel a rejtélyes Titanicra. Astort utoljára egy mentőcsónak oldalába kapaszkodva látták, holtteste 10 nappal később került elő. Várandós neje túlélte a katasztrófát, 1912 augusztusában pedig egészséges fiúgyermeknek adott életet. 

John Jacob Astor IV

John Jacob Astor IV (Fotó: Getty Images)

Szeretőjével utazott, de feleségének üzent az ütközés után

Benjamin Guggenheim bányamágnás néhány munkatársával és a szeretőjével, Léontine Aubarttal utazott a hajón. Miután az óceánjáró jéghegynek ütközött, Guggenheim még optimista volt, a szobalányának azt mondta, csupán néhány javításra lesz szükség, és a Titanic folytathatja is az útját. Amikor azonban már látta, hogy nincs remény, egy rózsát tűzött a gomblyukába, hogy úriemberként halhasson meg. Néhány túlélő elmondása szerint a feleségének azt üzente: „Mondják meg neki, hogy végigjátszottam a játékot. Egyetlen nő sem maradhat ezen a hajón azért, mert Ben Guggenheim gyáva.” A holttestét soha nem találták meg.

Benjamin Guggenheim

Benjamin Guggenheim (Fotó: Topical Press Agency / Getty Images)

Előre látta a katasztrófát

William Thomas Stead befolyásos lapszerkesztő, az oknyomozó újságírás egyik úttörője volt, aki furcsamód megjósolhatta a Titanic katasztrófáját. 1886-ben írta meg How the Mail Steamer Went Down in Mid-Atlantic, by a Survivor című novelláját, mely egy Atlanti-óceánon elsüllyedő óceánjáró történetét meséli el. A sztori szerint a hajó 700 utasából csupán 200 menekül meg a mentőcsónakhiány miatt. A beszámolók szerint Stead nem ment fel a fedélzetre, amikor a Titanic süllyedni kezdett, utolsó óráit a kabinjában, olvasgatással töltötte. 

William Thomas Stead

William Thomas Stead (Fotó: ullstein bild / ullstein bild via Getty Images)

Utolsó erejével mentette a nejét

Henry B. Harris Broadway-producer egy londoni üzleti útról tartott hazafelé a Titanicon, a felesége, Renee társaságában. Amikor a hajó süllyedni kezdett, a karjaiba kapta a nejét, és meg sem állt, míg be nem juttatta őt egy mentőcsónakba. Az asszony ekkor látta utoljára szeretett férjét. Renee túlélte a hajókatasztrófát és folytatta férje munkáját: az Egyesült Államok egyik első női színházi producere lett.

Henry B. Harris

Henry B. Harris (Fotó: Wikipedia)

Képtelenek voltak elszakadni egymástól

Isidor Straus, a Macy’s áruház társtulajdonosa a feleségével, Idával utazott a Titanicon. Bár helyet kínáltak neki egy mentőcsónakban, ő visszautasította azt, mondván, hogy nem száll be addig, míg az összes nő és gyermek nem hagyja el a hajót. A neje viszont nem volt hajlandó magára hagyni őt, azt mondta: „Hosszú évek óta élünk együtt. Ahová te mész, oda megyek én is.” Az asszony megparancsolta a szobalányának, hogy szálljon be egy mentőcsónakba, és egy szőrmebundát is adott neki. A házaspárt utoljára a fedélzeten látták. Isidor holttestét később kiemelték az óceánból, Ida azonban soha nem került elő.

Isidor Straus

Isidor Straus (Fotó: Topical Press Agency / Hulton Archive/Getty Images)

Olvass még a Titanicról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top