Szabadidő

Cukiságcunami: íme a legjobb „panda-pillanatok” egy amerikai állatkertből

A fogságban született pandák mindig szenzációszámba mennek, így nem meglepő, hogy egy amerikai állatkert cukiságözönnel ünnepelte a legutóbbi kölyök érkezését.

A pandák rendkívül népszerű állatoknak számítanak, ezért különösen szomorú, hogy a faj csaknem kipusztult. Szerencsére, és az állatvédők erőfeszítéseinek köszönhetően a szabadon élő óriáspandák számának csökkenését sikerült megállítani, de még így is csak 1864 felnőtt egyedet és 2060 kölyköt tartanak számon. Kínában emellett 221, az országon kívül további 50 példányt tartanak számon.

Az óriáspandák fogságban csak rendkívül ritkán szaporodnak, olyannyira, hogy az állatokat Kínából csak kölcsönbe lehet elhozni, hogy az állatkertekben megtekinthetőek legyenek, de az esetleges születendő kölykök automatikusan a kínai állam tulajdonát képezik. A BoingBoing számolt be róla, hogy augusztus 21-én megtörtént ez a kisebb csoda, azaz, pandakölyök született az amerikai Smithsonian Intézet fenntartásában álló National Zoo-ban. Az állatkertben vendégeskedő Mei Xiang nevű nősténynek született pandabocsa, ami érthető módon lázba hozta az intézmény munkatársait, különösen Marty Dearie-t, Mei Xiang gondozóját és Laurie Thompsont, az állatkert kurátorát.

Szupercuki videók készültek az újszülött pandáról

Képünk illusztráció, ez a panda a berlini állatkert sztárja (Fotó: Getty Images)

Mivel a kölyökre úgy vigyáznak, mint a hímes tojásra, a születését követő első két hétben csak kamerán keresztül láthatta a nagyközönség. A Smithsonian állatkertjében persze hamar felismerték a pandák népszerűségében rejlő lehetőséget, ezért a pandakölyök (panda cub) és frissítés (update) szavak összevonásából alkotott #PandaCubdates hashtag alatt elkezdték közzé tenni a legjobb pillanatokat. Az első felvételen a szülés utáni pillanatok láthatóak, ezen ugyan a bocs alig látszik és csak a sípoló hangokból lehet rá következtetni, hogy a felvételen egy újszülött panda is látható. Egészen intim felvétel.

A következő videó egy nappal később készült, ezen, az éjjel látó kameráknak köszönhetően már egy pillanatra láthatóvá válik az apróság, amelyet a mamája féltve óv a legkisebb zavaró tényezőtől is.

Gondozója nagy megkönnyebbülésére Mei Xiang igazán gondos anyukának bizonyul, az alábbi képsorokon is látszik, hogy milyen gyengéden bánik a kölykével, amelyet naphosszat ölelget. Imádjuk!

Egy picit ugrunk az időben, az alábbi videón a kölyök már hat napos, így édesanyja elkezdte tesztelni, hogy mennyire önálló. Kétszer is kivonult a ketrecből, hogy igyon, ez idő alatt pedig a kölyöknek hagyta, hogy egy picit felfedezhesse a környezetét. Ezen a felvételen igazán jól látható, hogy a hatalmas anyamedvéhez képest milyen pici és sebezhető az újszülött bocs.

Egy héttel később, 13 napos korában a kis pandán már megjelennek a szeme körüli jellegzetes fekete foltok, de a többi foltja, ha halványan is, de szintén elkezdett formálódni. A mama itt már magabiztosabban engedi a “gyereknek”, hogy mászkáljon, miközben ő épp a jól megérdemelt ebédjét fogyasztja, egy szép darab bambusz formájában.

A Smithsonian állatkertjének pandáit egy külön erre a célra szolgáló, úgynevezett Panda Cam oldalon is lehet követni, itt színes felvételek is láthatóak, amelyeket ingyenes regisztrációt követően lehet megtekinteni.

Még több cuki panda az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top