Szabadidő

14 okunk van azt hinni, hogy Steven Seagal Hollywood legnagyobb tahója

Vádolták már szexrabszolgák tartásával, nemi erőszakkal, ütötte már meg színésztársát, önimádó, mániákus hazudozó és még az akcióhősi képességeit is eltúlozza. Egykor sokan kedveltük, de ma már be kell magunknak vallani: ő az egyik legnagyobb öntelt tahó, aki az álomgyárban szaladgál.

Megütötte az egyik színésztársát egy forgatáson

A Tűzparancs Steven Seagal egyik legjobb filmje, ami talán összefüggésben áll azzal, hogy az általa játszott karakter még a film elején meghal. Ennek ellenére Seagal úgy vonult be a film olvasópróbáira, hogy kijelentette,

Én vagyok a főnök, és bármi, amit mondok, az a törvény. Van valaki, aki nem ért egyet?

Kétségtelenül hatásos belépő, ami valósággal lesokkolta a többieket, azonban nem mindenki úgy reagált, ahogy azt Seagal várta volna. Az egyik kommandóst alakító John Leguizamo például hangosan elröhögte magát a főnökösködő kollégáján. Seagal erre odament hozzá, és úgy mellkason könyökölte, hogy szabályosan felkente a falra, és kiszorította a levegőt a tüdejéből. Ehhez nem árt hozzátenni, hogy Seagal egy 193 centis óriás, míg Leguizamo egy 169 centis, vékony alkatú színész, finoman szólva sem egy súlycsoport ők ketten. A komikus azóta a stand up előadásaiban rendre előhozza a Steven Seagallal való incidensét, kigúnyolva őt, és ennek híre magához az akciósztárhoz is eljutott. Sajtósával üzente meg Leguizamo sajtósának, hogy ha még egyszer meglátja őt, pofán fogja vágni. Látszik, hogy nehezen viseli a kritikát.

Forrás: Warner Bros/Silver Pictures

Forrás: Warner Bros/Silver Pictures

Vetkőztetné a színésznőket a meghallgatásokon

Mivel Seagal a filmezés minden részletébe szeret beleszólni, ezért azt is szereti megszabni, hogy kikkel dolgozna együtt, így a castingba is van beleszólása. Amikor az 1995-ös Száguldó erőd című filmhez keresték a női főszereplőt, az akkoriban még inkább playmate-ként, és kevésbé komikusként/színésznőként ismert Jenny McCarthy is elment hozzá meghallgatásra. A meghallgatás közben az akciósztár jelezte McCarthynak, hogy vetkőzzön le, szeretné őt megnézni meztelenül. A színésznő ezen nagyon csodálkozott, lévén olvasta a forgatókönyvet, és a filmben nem szerepel meztelenkedés – állítása szerint, ha szerepelt volna, akkor se vetkőzött volna le Seagal előtt –, ő pedig rákérdezett, hogy miért van erre szükség. Mivel értelmes választ nem kapott, azt javasolta az akciósztárnak, ha látni akarja őt meztelenül, nézze meg a Playboy-fotózásról készült videóját. McCarthy nem kapta meg a szerepet.

Julianna Margulies-t fegyverrel ijesztette meg

A Vészhelyzet és A férjem védelmében sztárja még csak 23 éves volt, és nevét kevesen ismerték a filmszakmában, amikor elhívták egy meghallgatásra Steven Seagalhoz. A sztár egyenesen a hotelszobájába hívta őt, ahol rajta kívül és Seagalon kívül senki nem volt – bár a meghívó úgy szólt, hogy egy casting director is jelen lesz –, amitől a színésznő borzasztó kényelmetlenül érezte magát. Leült a kanapéra, de rögtön felugrott, ugyanis valami keményet érzett maga alatt. Erre Seagal röhögni kezdett, hogy „Bocsánat, véletlenül ott hagytam a pisztolyomat”. Seagal odament, felvette a pisztolyt, és tovább mutogatta Marguliesnak, hozzátéve, hogy sok a bolond odakint, neki pedig meg kell védenie magát. Mivel a színésznő még soha korábban nem látott éles fegyvert, izzadni kezdett és kényelmetlenül érezte magát. A helyzet tovább fokozódott, amikor az akciólegenda megjegyezte neki, hogy ő egy gyógyító, aki tud tenyérből olvasni, és Margulies engedje meg neki, hogy az ő tenyeréből is olvashasson. A színésznő félt, de belül röhögött is az átlátszó „csábítási” trükköktől, és valahogy kidumálta magát a szobából. Pechjére elfelejtette a taxipénzt elkérni – ígérték, hogy fizetik az útját –, ezért visszament, bekopogott, és az ajtót nyitó színész mosolya arra utalt, hogy azt hitte, a színésznő meggondolta magát, és hozzá jött vissza, erre csak elkért tőle az ajtóban tizenöt dollárt. Végül Julianna Margulies szerepet kapott a Törvényre törve című filmben, amit azzal a feltétellel vállalt, ha a forgatáson sosem kell kettesben maradnia Seagallal.

Barátsága Putyinnal

Diktátorokkal barátkozni maximum anyagilag lehet kifizetődő, erkölcsi értelemben semmiképp sem, és Steven Seagal barátságát Putyinhoz már régóta aggódó szemekkel figyelik nyugaton. Amikor 2014-ben interjúztunk Seagallal, rákérdeztünk erre, de ő diplomatikusan csak annyit felelt, hogy ahogy az Egyesült Államokat, úgy Oroszországot is nagyon szereti, és neki ezzel a barátsággal csupán az a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két országot, és elsimítsa a köztük lévő konfliktusokat. Ez láthatóan nem sikerült neki, sőt az ukránokat is maga ellen haragította, amikor koncertezett az elcsatolt területeken, évekre ki is tiltották Ukrajna területéről. Amúgy Putyinnal a látványos macsóskodáson kívül a harcművészetek kölcsönös szeretete hozta őket össze, és a barátság olyannyira elmélyült, hogy Seagal 2016-ban még egy orosz útlevelet is kapott.

Putyin átadja Seagal orosz útlevelét a Kremlben (fotó: Alexei DruzhininTASS via Getty Images)

Putyin átadja Seagal orosz útlevelét a Kremlben (fotó: Alexei DruzhininTASS via Getty Images)

Csalt a tőzsdén

Emberünkkel nemcsak filmsztárként, magánemberként, hanem még üzletemberként is akadnak gondok. Például elfelejtette jelezni a tőzsdefelügyeletnek, hogy negyedmillió dollárnyi készpénzt és ¾ millió dollár értékű kriptovalutát kapott azért, hogy a közösségi médiában népszerűsítse a kriptovaluták használatát, és sajtóeseményeken a kriptovaluták brandnagyköveteként lépett fel. Végül a tőzsdefelügyelettel peren kívül állapodtak meg: az akciósztárnak 314 ezer dolláros büntetést és kártérítést kellett fizetnie.

Nemi erőszakkal vádolják

Persze mind közül a legnagyobb probléma az, hogy többen is nemi erőszakkal vádolják. Regina Simmons statisztaként dolgozott a Lángoló jég (Seagal első és egyetlen rendezése – hálistennek) forgatásán, és még csak 18 éves volt, amikor a sztár meghívta őt a forgatás záróbulijára a hotel lakosztályába. Simmons odament, és csak ott derült ki számára, hogy ő az egyetlen meghívott. A nála legalább kétszer nagyobb sztár berángatta őt a hálószobájába, erőszakosan csókolgatni kezdte, amitől az akkor még szűz lány teljesen lefagyott, Seagal pedig a vád szerint levetkőztette és megerőszakolta őt. Egy másik nő, Faviola Dadis pedig azzal vádolta meg a sztárt, hogy erőszakosan megfogdosta őt, miután arra hivatkozott, hogy szeretne vele begyakorolni egy romantikus jelenetet. Dadis akkor még csak 17 éves volt. Ehhez adjuk még hozzá Portia De Rossi színésznő vádját, akit a színész szintén a hotelszobájában fogadott, leültette maga mellé, majd elkezdett neki beszélni annak fontosságáról, hogy a partnerek között a kamerán kívül is meglegyen a kémia, eközben pedig lehúzta a cipzárját. De Rossi elmenekült, és az eset után egyből felhívta az ügynökét, hogy panaszt tegyen. Steven Seagal az ügyvédein keresztül légből kapottnak nevezte a vádakat.

Száguldó Erőd (forrás: Regency Enterprises / Seagal Nasso Productions)

Száguldó Erőd (forrás: Regency Enterprises / Seagal Nasso Productions)

Már csak a legendájából él

Bár Steven Seagal már alulról súrolja a hetvenedik életévét, még mindig előszeretettel szereti játszani a macsó akcióhőst, aki bárkit elintéz egy-két laza mozdulattal. Közben a szakértők erősen cikizik egyrészt a jelentős túlsúlya miatt, másrészt azért, mert látszólag már csak megrendezett bunyókban képes dominálni, és már azok során is látványosan nehezen mozog. Legutóbb Charlize Theron szállt bele egy interjú során, amikor arról mesélt, hogy az akciófilmjeire sok-sok harcművészeti akciófilm és küzdősport-jelenet megnézésével készül, viszont ki nem állhatja nézni Steven Seagal akciózásait, aki nem csinál mást, csak áll ott a hatalmas túlsúlyával, és arrébb lökdösi az embereket. Példaként pedig az alábbi, Japánban készült videót hozta fel, amit látva nyilvánvaló, hogy ki is ott az igazi színész.

Steven Seagal buddhista reinkarnációs sztorija minimum gyanús

A buddhizmust szokás békés vallásként számon tartani – a pozitív előítélet is csak előítélet –, és a valláson belül Seagal komoly ranggal bír. Egy tibeti buddhista iskola tanítója szerint az akcióhős egy tulku, vagyis egy reinkarnálódott egykori buddhista mester a 17. századból. A dolog még a szintén nagy hollywoodi buddhistának számító Richard Gere számára is gyanús volt, mert ez azt jelenti, hogy rangban igen csak közel áll a Dalai Lámához. De hogyan magyarázható mindez? Állítólag úgy, hogy a kilencvenes években a sztár egy rakás pénzt adományozott a reinkarnációs történetével álló buddhista iskola vezetőjének, Penor Rinpoche-nek. Az ügyet különösen gyanússá teszi, hogy a lélekvándorlást általában gyerekkorban állapítják meg, Seagal pedig a kilencvenes években nagyon távol volt már attól, hogy gyereknek nevezhessük.

Mániákus hazudozó

Steven Seagal szeret nagyot mondani. Imádja, ha óriási macsónak tartják, és felnéznek rá. Ennek köszönhetően az évtizedek során az alábbi hazug állítások hagyták már el a száját:

  • Olasz származású (édesanyja elmondása szerint félig ír, félig zsidó);
  • Harcolt a yakuzával az amerikai maffia segítségével Japánban (bruhaha);
  • Segített CIA-ügynökök kiképzésében, később pedig különböző szívességeket tett nekik (volt felesége szerint soha, semmi köze nem volt a CIA-hez);
  • Aukciós házak rendszeresen hívják, hogy állapítsa meg régi kardok eredetiségét, mert ő a világ egyik legnagyobb kardszakértője (ezt már kommentálni sem kell).

Az orosz szexrabszolgák esete

2010-ben a 23 éves volt asszisztense, Kayden Nguyen azzal vádolta őt, hogy egy asszisztensi hirdetésre jelentkezett a sztár mellé, és rémülten tudta meg, hogy valójában milyen „munkára” szeretné használni őt Seagal, és alig tudott kiszabadulni a sztár otthonából. Az is tudomására jutott, hogy a színész két fiatal orosz lányt foglalkoztatott, akiknek az volt a dolga, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján a rendelkezésére álljanak, ha a sztárnak szexuálisan szüksége van rájuk. Az egymillió dolláros per végül peren kívüli megegyezéssel zárult, vagyis a vádló száját befoghatták némi pénzzel, hogy hallgasson az ügyről.

Imádja önmagát

Egy Vanity Fair által írt portréban egy névtelenül nyilatkozó stúdióvezető mesélt arról, hogy egy forgatás idején meglátogatta Steven Seagalt a lakókocsijában, és a belépésekor a sztár épp könnyeivel küzdve olvasott valamit.

Ez a legfantasztikusabb forgatókönyv, amit valaha olvastam

– mondta Seagal. A vezető megkérdezte, hogy ki írta a szkriptet. „Én” – jött a magabiztos válasz.

Ray Charles temetésén (fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

Ray Charles temetésén (fotó: Frederick M. Brown/Getty Images)

Van egy golyóálló kimonója

Steven Seagal világéletében vonzódott a bizarr kabátokhoz, mind közül a legbizarrabb azonban az a golyóálló kimonó, ami valójában egy túlméretezett kimonóra hasonlító bőrkabát, ami állítólag megvéd a golyók ellen.

Reméljük, tényleg összeszarta magát

Pályája csúcsán Steven Seagal hírneve nem volt a legjobb a kaszkadőrök között, mert rendszeresen keménykedett és durvult velük. Ehhez kapcsolódik egy, a Törvényre törve című filmjéhez kapcsolódó legenda, miszerint Seagal a forgatáson azzal dicsekedett, hogy az aikido tudása miatt a fojtófogás nem működik nála, ő bármi hasonlóból ki tud szabadulni. Ezt hallotta meg a film legendás kaszkadőr-koordinátora, Gene LeBell, aki próba elé állította Seagalt, felajánlván, hogy kipróbálná rajta a fojtófogást. A sztár vállalta a kihívást, és a fojtófogás nála is működött: Seagal elájult, és ott helyben össze is szarta a nadrágját. A probléma csak annyi a sztorival, hogy nem sok minden támasztja alá, és könnyen lehet, hogy inkább csak legenda, de egy ekkora tuskóról azért jól esik elterjeszteni, hogy valaki egyszer összeszaratta őt, igaz?

Ő volt minden idők legrosszabb Saturday Night Live házigazdája

Amerika egyik legnépszerűbb tévéműsora, a komikus Saturday Night Live (SNL) esetében régi hagyomány, hogy minden egyes adást a show business egy-egy gigasztárja vezet házigazdaként, kipróbálta ebben a szerepben magát Daniel Craigtől Emma Stone-ig (hogy csak az utóbbi évekből említsünk példát) gyakorlatilag mindenki. De csak egyetlen olyan sztár volt, akit a szerkesztők közvetlenül az adás előtt akartak elküldeni, és kis híján bevállalták volna a házigazda nélküli műsort: Steven Seagal.

Ahogy azt a Live from New York című könyv szerzői megírták, Seagallal nem az volt a baj, hogy nem vett részt aktívan a munkában, inkább az, hogy túlságosan rá akart telepedni a show-ra. Ötletekkel teli érkezett, csakhogy az ötletei egytől egyig borzasztóak és humortalanok voltak. Annyira rosszak, hogy a stábtagok arra gondoltak, biztosan titokban felveszi őket egy kandi kamerás csapat a szerkesztőségi gyűlésen, mert nem akarták elhinni, amit hallanak. Például az egyik ötletében pszichológust játszott volna, aki egy nemi erőszak-áldozatot kezel, és rá akarja venni, hogy lefeküdjön vele. Seagal azonban nemcsak a saját, szörnyű ötleteihez ragaszkodott, hanem leszarozta a stáb által hozottakat is, és nagyjából mindent, amivel készültek számára. Ráadásul ezt keresetlen stílusban adta a tudtukra.

Nem hülyézhetsz le valakit szerdán, és várhatod el, hogy írjon neked jó poénokat szombatig

– mesélte az egyik stábtag.

Olvasnál a régi idők többi akcióhőséről is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése