Szabadidő

A szenzációs Borat 2 új szintre emeli azt, ami egy vígjátéktól elvárható

Egy vígjátéktól nem várná az ember, hogy érdemben befolyásoljon választásokat, ahogy azt sem, hogy megdöntsön nagyhatalmú, ismert politikai figurákat, de Sacha Baron Cohen nem ismeri a tabu szó jelentését. Megnéztük a Borat kegyetlenül jól sikerült folytatását.

Filmeket nem szokás így csinálni. Alig pár hete még egyáltalán nem tudtunk a Borat 2 létezéséről, aztán rögtön arról jött a hír, hogy nemcsak forgatják, hanem már készen is vannak vele, és összehívták a hollywoodi stúdiók és a mélyzsebű streaming szolgáltatók fejeseit egy privát vetítésre, ami után megtehették az ajánlataikat. A licitháborúból végül az Amazon Prime Video jött ki győztesen, akik nemcsak anyagilag honorálták Sacha Baron Cohen fáradozásait, hanem vállalták a komikus legfontosabb feltételét is: a filmet feltétlenül be kell mutatni még a novemberi amerikai választások előtt. Aztán hirtelen megkaptuk a plakátot, az előzetest, Baron Cohen pedig Boratnak ölcözve sorra járja az amerikai talkshow-kat, vagyis egyszerre már mindenki tudja, hogy pénteken érkezik a Borat 2, aminél aktuálisabb és fontosabb filmet aligha lehetett volna készíteni 2020-ban.

Boratnak ismét el kell hagynia szülőfaluját (fotó: Amazon Prime Video)

Boratnak ismét el kell hagynia szülőfaluját (fotó: Amazon Prime Video)

Egy nagy leleplezés

De miért olyan fontos egy film, ami szerint Kazahsztánban úgy mérik a sorban álló emberek testhőmérsékletét a koronavírus miatt, hogy az időnként szájba, máskor meg seggbe feldugott lázmérőt két páciens között néha beletörlik az ingujjba? Elsősorban az aktualitása miatt. Baron Cohen ezúttal arra játszott, hogy a mai, járvánnyal és Donald Trumppal sújtott Amerika összes frusztrációját bemutassa nekünk és nevetségessé tegye őket, de ez még nem számít akkora újdonságnak az életművében, hiszen lényegében ezt csinálja, mióta ismerjük. Azonban a szokásos kandi kamerás, álruhás felvételi módszerének köszönhetően a komikus ezúttal egy olyan felvételt is csinált egy nagy hatalmú és még Magyarországon is ismert republikánusról, ami egy normális országban azonnal megsemmisítené az illetőt politikai tényezőként, másrészt magával rántaná a pártja és elnöke politikai esélyeit is a választásokon. Azonban tény, hogy a mai Egyesült Államok nem egy normális ország…

A Borat 2 ezen felül képes volt a jelenet köré egy jól átgondolt és provokatív poénokkal teli Borat-filmet felépíteni, aminek az ominózus jelenet adja a zavarba ejtő és rendkívül merész csúcspontját. Az Amazon a lelkemre kötötte, hogy a pénteki premierig nem leplezem le az illetőt, és azt se, hogy mit tett pontosan, és igazuk van: az a legjobb, ha mindenki úgy nézi meg a jelenetet, hogy minél kevesebbet tud róla, mert úgy üt csak igazán. Én mindenesetre alig akartam elhinni, amit látok: a Borat 2 ezzel új szintre helyezte azt, hogy mit jelenthet egy vígjáték.

Borat álruhában a lányával táncol (fotó: Amazon Prime Video)

Borat álruhában a lányával táncol (fotó: Amazon Prime Video)

Apja lánya

Sacha Baron Cohennek nem kis feladatot kellett megoldania ezzel a filmmel. A Borat-film egyik sajátossága volt, hogy a zsidógyűlölő kazah riporter figuráját állandóan olyan interjúhelyzetekbe hozta, amikben az volt az izgalmas, hogy az ártatlanul előadott nőgyűlöletére, rasszizmusára és antiszemitizmusára milyen reakciókat tud kiváltani az interjúalanyaiból. Csakhogy azóta az első filmnek köszönhetően Borat ismert arc lett Amerika-szerte, márpedig, ha felismerik őt, akkor oda az egész mutatvány.

Borat Donald Trumpnak öltözött (fotó: Amazon Prime Video)

Borat Donald Trumpnak öltözött (fotó: Amazon Prime Video)

A megoldás két zseniális trükk lett: az egyik az, hogy Borat ezúttal az ismertsége miatt álruhákba bújik, és úgy készíti a szokásosan provokatív beszélgetéseit, a másik pedig, hogy kapott maga mellé egy új szereplőt, a lányát, akit ajándékba akar vinni az Egyesült Államok alelnökének, Mike Pence-nek, hogy az országaik jóban legyenek, és elintézze, hogy Donald Trump találkozzon a kazah elnökkel. Az apa-lánya páros már csak azért is zseniális, mert eltereli a figyelmet Borat karakteréről. A Tutart játszó színésznő (az interneten folyik a találgatás, hogy ezt az eddig ismeretlen komikus géniuszt Maria Bakalovának vagy Irina Novaknak hívják, de az is lehet, hogy a két variációból egyik sem igaz…) itt nemcsak egy háttérfigura, aki asszisztál Borat poénjaihoz, hanem vele teljesen egyenértékű karakter/poénforrás. Általa Borat és a filmesek olyan helyekre is bejuthattak, ami Boratnak valószínűleg egyedül már nem sikerült volna.

Borat szintet lép

Nem mintha Sacha Baron Cohen az idők során veszített volna a bátorságából. Itt például gond nélkül megy be Ku Klux Klán ruházatban egy republikánus nagygyűlésre, és azzal sincs problémája, hogy több napra karanténba kerüljön és összeköltözzön két trumpista összeesküvés-elmélet hívővel, és összebarátkozzon velük. Gyönyörű az is, amikor a lányával elmegy abortuszról beszélgetni egy abortuszellenes intézmény vezetőjével, de a csúcsjelenet – a nagy leleplezést leszámítva – egyértelműen az, amikor ők ketten termékenységi táncot járnak egy elsőbálozós bálon, ahová konzervatív édesapák kísérik el a tinédzser lányaikat. A film többi pontján is rengeteget röhögtem, de amit itt leművel Baron Cohen és a lányát játszó, egyelőre nehezen beazonosítható színésznő, azon csak visítani lehet a röhögéstől. Természetesen Borat karaktere és Sacha Baron Cohen módszerei már nem jelentenek akkora újdonságot, mint amikor 2006-ban először láthattuk a mozikban, de az újdonságérzet hiányát leszámítva ez egy tökéletes, tökös, merész folytatás, ami a filmvégi nagy leleplezéssel és az azt követő nagy Közönséges bűnözők-pillanattal még szintet lépni is képes, és nemcsak az év egyik legszórakoztatóbb, hanem legfontosabb filmjévé is válik.

A Borat Subsequent Moviefilm péntektől látható az Amazon Prime Video kínálatában.

Film- és sorozatkritikák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top