nlc.hu
Szabadidő
Elpusztult elefántok a szadai szafariparkban

Állatkínzás miatt nyomoznak a szadai szafaripark elpusztult elefántjai ügyében

A Nébih a helyszíni ellenőrzés után hivatalból hatósági eljárást indított, és büntetőfeljelentést tett a szadai szafariparkban elpusztult elefántok miatt.

Állatkínzás bűntettének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a szadai szafaripark két elefántjának halála ügyében, tudta meg a Telex a Pest Megyei Rendőrkapitányságtól.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt héten derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Cirkusz által működtetett szadai szafaripark öt elefántjából még augusztusban elhunyt kettő, Mambo és Betty. Az állatokat a park területén temették el, boncolás nem volt, a halál okát az állatorvosok sem tudták megmondani.

Elefántok a szadai szafariparkban

Ifj. Richter József cirkuszigazgató, artista elefántokat etet a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán 2020. április 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Nébih is csak a múlt héten értesült az esetről, és soron kívüli helyszíni ellenőrzést tartott. A feltárt jogsértések miatt a Nébih az ügyben állatvédelmi, és az állati hullák kezelésére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt hivatalból hatósági eljárás indított. Emellett október 27-én büntetőfeljelentést tett állatkínzás vétségének gyanúja miatt.

A Telexnek Mándoki Míra, az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszék vezetője azt mondta, szabálysértésnek számít, ha egy ekkora tetemet elásnak a földbe. Egy uniós rendelet szerint ráadásul a vadon élő, egzotikus állatok tetemét tilos elásni, el kell égetni, mert nem tudni, mi áll az elhullás hátterében.

Még több cikk a szadai szafariparkról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top