nlc.hu
Szabadidő

Extrém hideg tél

Extrém hideg lehet az idei telünk – igen, a klímaváltozás miatt

A Jeges-tenger idén még nem kezdett el befagyni, ez viszont egyfajta dominóhatást indíthat el.

Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen – írja a delmagyar.hu az Országos Meteorológiai Szolgálat hírére hivatkozva. Az aggasztó helyzetet a jégtakaróról pár napja közölték a tudósok. A klímakutatók arra figyelmeztetnek, hogy a viszonylagosan meleg időnek hosszan tartó hatásai is lehetnek, sőt, akár egyfajta dominóhatás is beindulhat.

Extrém hideg tél jöhet a klímaváltozás miatt

Jeges-tenger (Fotó: Unsplash)

Egy szakmai elemzés szerint 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, ráadásul egy hónappal később már rekord alacsony volt a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. Az elemzés szerint, ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez vezethet.

A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör, azonban ha nem fagy be különböző időjárási anomáliák miatt a Jeges-tenger, az gyengíti a futóáramlat erejét – írják.

Emiatt a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába.

További cikkeink a klímaváltozás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top