nlc.hu
Aktuális

Kiszáradó magyar folyók

Egyre kevesebb a víz a magyar folyókban

Jelentősen megnőtt azoknak a hazai folyóknak a száma, amelyek az év egy meghatározott szakaszában teljesen egészében kiszáradnak, ezért a terület szakértője szerint lényegében már folyónak sem nevezhetjük ezeket.
Tisza - Fotó: MTI

Az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Lukács Balázs András hívta fel a figyelmet arra, hogy többszörösére nőtt azon hazai folyók száma, amelyek az év egy adott szakaszában teljesen kiszáradnak.

Így a kutató szerint érdemes lenne a mediterrán vidékeken használt „időszakos víztest” természetleíró fogalmát itthon is bevezetni. A kifejezés jelentését nem nehéz kitalálni: csak az év egy meghatározott szakaszában van víz a folyómederben.

Lukács Balázs András elmondta, míg 6 éve egy hasonló sem volt, mára csak folyóvizekből 37 ilyet figyelhetünk meg Magyarországon, amelyek egy időre teljes kiszáradnak. Hozzáteszi, ő ilyenkor nem arról az eddig is természetes folyamatról beszél, hogy a szikes tavak a nyári meleg beköszöntével ideiglenesen kiszáradnak.

(via)

Itt írtunk korábban a klímaváltozás további hatásairól: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top