nlc.hu
Szabadidő
Rúzspisztolyt és mérgezett ernyőt is elárverez a KGB Múzeum

Rúzspisztolyt és mérgezett ernyőt is elárverez a KGB Múzeum

James Bond is megirigyelné az orosz kollégák filmbe illő kémcuccait.

Több mint háromezer, kémek és hírszerzők által használt eszközt árvereznek el a New York-i KGB Espionage Museum gyűjteményéből – írja az Atlas Obscura. A döntés szomorú háttere, hogy az intézmény végleg bezár, miután a koronavírus-járvány során csődbe ment.

Az árverést a Julien’s Auctions aukciósház szervezi, a tárgyakra 2021. február 13-án lehet majd licitálni. A gyűjteményben szereplő tárgyak egy része történelmi ínyencség: például Che Guevera gimnáziumi bizonyítványához is hozzá lehet jutni, de persze a fő attrakciót a különféle kémkütyük jelentik.

Ilyen például a rejtett mérgezett tűt tartalmazó esernyő, amelyhez hasonlóval a KGB ügynökei 1978-ban eltették láb alól Georgi Markov írót, aki még 1969-ben disszidált a Szovjetunióból Nagy-Britanniába. A különleges ernyő végébe egy rugóval működtetett tűt építettek, ezzel lehetett a mérget bejuttatni a célpont testébe, akár nagy tömegben, egy pillanat alatt.

Elárverezik a KGB Múzeum tárgyait

Mosolyogj a (rejtett) kamerának! (Fotó: juliensauctions.com)

Ez azonban csak egy a „kémszakmai” eszközökből, az érdeklődők licitálhatnak például egy miniatűr kamerát tartalmazó gyűrűre, vagy épp az fenti képen is látható retikülre, amelynek különleges, legyet mintázó dísze is egy kamerát rejt. A képrögzítő eszközök sorában szerepel egy hasonló nyakkendő is, amelyet a férfiak használhattak.

Kalapács alá kerül a „halál csókja” is

Az álcázott eszközök sorában szerepel egy valódi különlegesség is. A „halál csókjának” nevezett tárgy ugyanis első ránézésre úgy néz ki, mint egy sima rúzs, az aprócska henger azonban valójában egy miniatűr pisztolyt rejt, amely egyetlen lövésre képes.

Csődbe ment a KGB-múzeum kiárulják a készletet

A „halál csókja” egy rúzsnak álcázott egylövetű pisztoly (Fotó: juliensauctions.com)

Szintén elárvereznek egy szabadtéri kép-, és hangrögzítésre szolgáló álcázott eszközt is, amely első ránézésre egyszerű faágnak tűnik, amely éppen emiatt feltűnés nélkül elhelyezhető egy találka helyszínén, akár egy parkban vagy épp a semmi közepén is.

A filmek világát idéző kémkütyük mellett pár olyan tárgy is kalapács alá kerül, amelyről a laikusok nem is gondolnák, hogy léteznek. Ilyen például a Lavanda-M nevű készülék, amellyel például egy autóban rejtőző ellenséges hírszerzők szívverését lehet érzékelni. Az eszközhöz ráadásul odaadják az eredeti felhasználói naplót is, amelyből kiderül, hogy mikor és hol használták a KGB ügynökei.

Licitálni lehet emellett egy 1964-ből származó szállodai „poloskára”, azaz lehallgató berendezésre, az legendás Enigma kódológép szovjet változatára, a Fialkára, vagy épp egy közel féltonnás Lenin-szoborra, amely a KGB kalinyingrádi központjában állt. De kalapács alá kerül egy volt KGB börtönkórház egyik eredeti vasajtaja, illetve olyan közúti figyelmeztető táblák, amelyekkel a KGB-ügynökök sugárveszélyes területekre figyelmeztethették a lakosságot.

Az aukción csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni, így, aki licitálna valamelyik kémkütyüre, a Julien’s Auctions weboldalán regisztrálhat.

Még több cikk a kémek világáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top