nlc.hu
Szabadidő

Donald Trump

Trump már bejelentette a győzelmét, pedig még nincs is végeredmény

Úgy véli, már kijelenthető, hogy meg is nyerte az amerikai elnökválasztást.

Ahogy megírtuk, elképesztően szoros az amerikai elnökválasztás, de egyelőre még egyik jelöltnek sem sikerült elérnie a 270 elektori szavazatot, amely az elnökséghez szükséges: Magyar idő szerint szerda hajnalban fél hatkor Joe Bidennek 205, Donald Trumpnak 114 elektora volt. Ennek ellenére helyi idő szerint szerda hajnalban adott nyilatkozatában a Fehér Házban az újraválasztásért küzdő Donald Trump azt mondta, „megnyerte a választásokat”.

Az elbizakodott Donald Trump

Az elbizakodott Donald Trump. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Kiemelte, hogy számos fontos államban – többek között Floridában, Ohióban és Texasban – sikerült nagy előnnyel nyernie. Hozzátette azt is, hogy jelentősen vezet továbbá Joe Bidennel, a Demokrata Párt jelöltjével szemben három olyan államban is – Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban –, ahol még nem zárult le a szavazatok összeszámlálása. „Nem tudnak minket beérni” – fogalmazott az amerikai elnök. Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

Donald Trump utalt arra, hogy úgy látják, „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő” ügyek, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezek miatt.

Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”, de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt.

Az összes szavazat összeszámlálása még órákig, de akár több napig is eltarthat

(MTI/Reuters/dpa)

Híreink az amerikai elnökválasztásról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top