Szabadidő

Amerikai elnökválasztás: a halottak szavazata is számíthat

Az USA polgárainak lehetőségük van kérvényezni, hogy a választás napjánál korábban személyesen vagy levélben voksoljanak. Ennek azonban vannak hátulütői egyes államokban.

Már több mint 44 millióan leadták szavazatukat az Egyesült Államokban, pedig még 2 hét van az elnökválasztásig. A koronavírus-járvány miatt azonban minden eddiginél többen éltek a lehetőséggel, hogy hamarabb voksoljanak személyesen vagy levélben. Ez viszont felveti azt a kérdést: mi lesz annak a szavazatával, aki már voksolt, de a választásig esetleg meghal a járvány vagy más miatt.

amerikai elnökválasztás

Lelkes Trump-támogatók Észak-Karolinában – Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Tíz amerikai államban megengedik a szabályok, hogy az időközben elhunyt választó voksát is beszámolják, tizenhétben viszont biztosan törlik az elhunyt szavazatát, ha a voksolás napjáig kiderül, hogy már nem él. Van olyan állam, ahol a választási bizottságok még aznap is lekérik a halálozási adatokat, a többi állam nem rendelkezik a kérdésről – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Az újraválasztásáért harcoló Donald Trump a kampányban végig azt állította, hogy az előzetesen leadott és a levélben elküldött szavazatok csaláshoz vezetnek. Választási szakértők szerint azonban a rendszerben olyan biztosítékok vannak, hogy ha elő is fordul a csalás, az mindig kiderül. Így történt ez 4 évvel ezelőtt is, amikor egy választási ellenőr halott férje nevében is voksolt Trumpra.

 

Olvass még az amerikai elnökválasztásról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top