Aktuális

Röhejes óbégatássá fajult az amerikai elnökjelöltek vitája

A sokat látott politikai elemzők egy emberként fogják a fejüket és azt kérdezik, ennek így mi értelme volt?

Ha azt mondjuk, a 2020-as amerikai elnökválasztásra készülő jelöltek első vitája furcsa volt, azzal nem adjuk vissza, ami történt Donald Trump és Joe Biden között az első elnökjelölti összecsapás során. A 24.hu többek között Jake Tappert, a CNN műsorvezetőjét idézte, aki úgy fogalmazott: „ez volt a legrosszabb vita, amit valaha láttam. Nem is vita volt. Egy szégyen. Beszélhetünk arról, ki nyerte meg a vitát, vagy ki veszítette el a vitát, de egy biztos: az amerikai emberek veszítettek. Mert ez szörnyű volt.”

Az elnökjelöltek vitáin hagyományosan az elnöki posztra pályázó politikusok ismertetik programjukat a szavazókkal, közben pedig igyekeznek odaszúrni ellenfeleiknek is. A mostani vita azonban inkább hasonlított egy lakógyűlés felfokozottabb perceire. Bár Joe Biden próbálta magát tartani a megszokott keretekhez, republikánus ellenfele, az USA 45. elnöke, Donald Trump láthatóan magasról tett a szokásokra, illemre és általában mindenre, amiről egy elnökjelölti vita szól.

Joe Biden bohócnak nevezte Donald Trumpot a vita során

Joe Biden igyekezett visszafogott maradni, de egy ponton nála is elszakadt a cérna (Fotó: Getty Images)

A hasonló rendezvények során a házigazda – jelen esetben Chris Wallace, a Fox News műsorvezetője – feldob egy témát, amelyre a jelöltek 2-2 percben reagálhatnak, majd a moderátor további, a témához kapcsolódó kérdéseire válaszolnak. Most azonban Trump folyamatosan félbeszakította Bident, annak ellenére, hogy folyamatosan figyelmeztették, hogy most nem nála van a szó. A republikánus elnök hozta a formáját, amikor megalapozatlan konteókkal próbálta támadni ellenfelét. 

A vita stílusára jellemző, hogy az általában visszafogott, de egy-két vitriolos megjegyzéstől sosem idegenkedő Biden egy ponton bohócnak nevezte Trumpot, majd, amikor ellenfele továbbra sem volt hajlandó elhallgatni, annyit mondott: „kussoljál már!”

A fentiek alapján nem csoda, hogy a vitán kevés szó esett a lényegi dolgokról, azaz arról, hogy a két jelölt milyen programmal vágna neki az elnökségnek. Joe Biden igyekezett minél inkább hozni a „normális”, visszafogott politikus figuráját, ami nem volt nehéz a harsány Trumppal szemben. Utóbbi pedig igyekezett szélsőséges baloldaliként ábrázolni Bident, ez azonban nem járt sikerrel. Az amerikai elnök több alkalommal is megcáfolt vagy igazolatlan állításokkal próbálta lejáratni Bident, aki ezekben az esetekben csak lemondó hangsúllyal ismételgette, hogy amit Trump állít, az nem igaz.

Donald Trump magát adta az elnökjelölti vita során

Donald Trump egyáltalánnem törődött a vita szabályaival, folyamatosan félbeszakította Bident (Fotó: Getty Images)

A vitát az első eredmények szerint Biden nyerte meg, a CBS News/YouGov gyors közvéleménykutatása szerint a válaszadók 38 százaléka mondta, hogy pozitívan csalódott Bidenben, ugyanez az arány Trump esetében csak 24 százalék. A megkérdezettek 42 százalékának rosszabb lett a véleménye a hivatalban lévő amerikai elnökről, Joe Biden esetében a válaszadók 32 százaléka volt hasonló véleményen. 

Az elnökjelölti viták október 15-én és október 22-én folytatódnak, a választásra pedig november 3-án kerül sor.

További cikkeink az amerikai elnökválasztással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top