Szabadidő

Anglia mától egy hónapra bezárkózik a koronavírus miatt

A pubok, bárok, éttermek bezárnak Angliában, de a szabadtéren végzett testmozgásra bátorítják a briteket.

Négyhetes, széles körű korlátozások léptek életbe csütörtöktől Angliában. A szigetországban így próbálják megfékezni a koronavírus-járvány terjedését. A brit kormány által elrendelt és a parlament által jóváhagyott intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Vilmos herceg szájmaszkban

Egy koronavírussal megfertőződött brit – Vilmos herceg (Fotó: AFP)

Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

A rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni felfrissülés céljából, és a parkokat is korlátozás nélkül lehet használni sétára, vagy pihenésre a padokon.

A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhoz szállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszes italt online rendelés alapján. Az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.

Lényeges különbség a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest az is, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak.

Anglia és a koronavírus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top