Szabadidő

Zsákokba pakolva várja a szebb napokat Harsány világrekorder mackógyűjteménye

Több tucat macit sajnos már ki is kellett dobni, őket már biztos nem láthatják a hazai és külföldi érdeklődők.

Harsányban, egy borsodi faluban található a földkerekség legnagyobb plüssmackó gyűjteménye, amit Arnóczkiné Valika, évtizedek alatt hozott létre, és amivel sikerült is bekerülnie a Guinness Rekordok Könyvébe.  A több mint húszezer medve egykor egy ötszobás szolgálati lakásban volt kiállítva, de ezt az önkormányzat kiadta, így a játékoknak költözniük kellett, és  egymás hegyén-hátán, bálákba zsúfolódva várják, hogy méltóbb helyre kerüljenek, írja a Blikk.

2019 áprilisában közösségi munkában számolták a hosszú évek alatt összegyűlt plüssmackókat a harsányiak. A Mackó Mama Kuckójában összegyűlt játék medvékkel a korábbi magyar rekord után szerettek volna a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülni, és húszezer-háromszázhatvanhét figurával sikerült is! A Guinness-rekordot korábban egy amerikai hölgy tartotta nyolcezer-százötven plüssmackóval.

 

Arnóczkiné Valika, vagyis Mackómama szerint a gyűjtemény állapota folyamatosan romlik a fűtetlen csarnokban, több tucat macit már szemétbe kellett dobnia.

Kellene egy épület, ahol újra kiállíthatnám, mert a gyerekek nagyon hiányolják. Jöttek ide az ország minden részéből gyönyörködni a kedves macikban, de még külföldről is. Harsánynak ez igen jó reklám volt, most is profitálhatna belőle.

Ezzel egyetért a polgármester is, de sajnos nem tud segíteni, kiapadtak a város forrásai, ezért is kell kiadni azt a szolgálati lakást is, ahol a rekorder macigyűjtemény található.

Nagyon sajnáljuk, de nem tehettünk mást. Pedig higgyék el, mindent megpróbáltunk, hogy megmentsük a gyűjteményt, még a környező településeken is kutakodtunk, hátha ráakadunk egy szabad épületre, de nem sikerült. Maradt a raktározás, de hogy meddig, nem tudjuk, mert a volt Petőfi téesz irodaházára is bármikor lehet vevőnk

– nyilatkozta Bihari Lajosné.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Még több Guinness-rekord:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top