nlc.hu
Szabadidő

A Felkészülést nevezzük Oscarra

A Felkészülés… Magyarország hivatalos Oscar-nevezett filmje

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Horvát Lili filmje lett Magyarország hivatalos Oscar-nevezése. A film külföldön és hazánkban is nagy sikernek örvend.

Szeptemberben a Velencei Filmfesztivál programjában mutatkozott be a Stork Natasa főszereplésével készült Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, ami azóta sikert sikerre halmoz. A magyar mozikban a járvány dacára nagyjából húszezren nézték meg, és azóta számos filmes seregszemlén díjazták Varsótól Chicagóig. A következő cél, hogy Horvát Lili filmje bekerülhessen a legjobb idegennyelvű film kategória jelöltjei közé – írja a Magyar Nemzeti Filmintézet sajtóközleménye.

Bodó Viktor és Stork Natasa a Felkészülés... című filmben.

Bodó Viktor és Stork Natasa a Felkészülés… című filmben

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1. – 2020. december 31. között mutattak be az adott országban. A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil operatőr vett részt idén. A hattagú bizottság egyhangúlag döntött a magyar Oscar-nevezésről. Horvát Lili filmje jövőre számos országban a fesztiválokon kívül is látható lesz. A Nemzeti Filmintézet az alkotás forgalmazási jogait Ausztráliára, Új-Zélandra, Spanyolországra, Andorrára, Svájcra és Romániára már értékesítette, és sok országban nagy az érdeklődés a helyi filmforgalmazók részéről. A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására április 25-én kerül majd sor Los Angelesben.

Olvasnál még a Felkészülés…-ről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top