nlc.hu
Szabadidő

Csillagászati Google Doodle

Pacsizik a Jupiter és a Szaturnusz: ezt jelenti a mai Google Doodle

Napforduló és különleges égi jelenség is van ma, az utóbbi előtt tiszteleg a keresőoldal.

Talán a valaha látott legcukibb animációs emblémával (Doodle-lel) jelentkezett ma a Google, amit szokás szerint mindenki megnézhet a kereső főoldalán. 

Az animáció rendkívül egyszerű: a Szaturnusz és a Jupiter pacsiznak rajta, aminek a kis sapkás Föld nagyon örül. Ahogy mindig, most is jeles (vagy éppen szomorú: a tegnapi egy orszarvúfaj kipusztulásáról emlékezett meg) nap előtt tiszteleg a Doodle. December 21-én nemcsak Napforduló van, hanem egy nagyon ritka csillagászati jelenség: a két bolygó annyira megközelíti egymást, hogy közös, fényes, szabad szemmel is látható csillagként tűnnek fel az égen. Már hónapok óta közel járnak egymáshoz, de csak most következik be az úgynevezett konjunkció.

Csillagászati Google Doodle

Forrás: Google

Két dolog rondít bele (szó szerint) a jelenségbe: a felhős, ködös idő és az, hogy csak közvetlenül napnyugta után, és csak egy-két óráig lesz látható a két bolygó a horizont környékén. Pár nap múlva egyébként megismétlik a mutatványt – hátha akkor nagyobb szerencsénk lesz. Erről és a tudományos háttérről mindent elmond a Csillagászat.hu cikke.

A korábbi (és a mostani) Doodle-ről itt találhatsz bővebb információkat. 

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top