nlc.hu
Szabadidő

Csúcson a Leonidák meteorraj

Ma este jön a legtöbb hullócsillag a Leonidákról

Ha elcsíptek párat, kívánjatok helyettünk is, jó?

Ma este lesz a csúcson a Leonidák-meteorrajírja az Index. A süssfelnap.hu szerint egyébként holnapra várható a maximum; az ő listájukon ez a tétel így néz ki:

Leonidák meteorraj: november 16–19. maximuma: november 18. szerda

A meteoreső során nagyjából 40-100 kilométeres magasságban légkörbe csapódnak és megsemmisülnek azok a porszemcsék vagy kavicsok, amelyek általában az üstökös magjának jeges felszínéről váltak le. Ezt a jelenséget illeti a köznyelv a hullócsillag, a tudomány meteor megnevezéssel – írja az Index.

Leonidák meteorraj

A Leonidák meteorraj egyik hullócsillaga csíkot húz az égen az észak-spanyolországi Villanueva de la Pena településről fényképezve 2017. november 16-ra virradóra. Fotó:MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos

Kissé rossz szájízzel adunk erről hírt, hiszen a kijárási tilalom miatt csak annak van esélye látni a hullócsillagokat, akiknek a lakhelye fölött felhőtlen lesz az ég, illetve nem akadályozza őket a városi fényszennyezés sem. Ők viszont csodát látnak majd.

A Leonidák-meteorraj az Oroszlán csillagképből érkezik, forrása a Temple-Tuttle üstökös. Nagyjából óránként 20 darab meteort jelent, a legjobban 2-3 nappal újhold után, egészen sötét égen megfigyelhető. Azaz semmiképpen sem az év legnagyobb égi látványossága ez. A hullócsillag-rajongók inkább a Perseidákat (augusztus 12-én volt) várták epekedve, de a Geminida is csodálatos lesz december közepén. Mindkettő óránként száz hullócsillagot hoz.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top