nlc.hu
Szabadidő

Családi filmek szilveszterre

5 családi film szilveszteri házimozizáshoz

Szeretjük a karácsonyt, de még jobban szeretünk megpihenni év végén a sok rokonlátogatás után. Nincs is jobb ilyenkor, mint egy családi mozizás. De milyen filmet válasszunk? Íme tippjeink, túl a Reszkessetek, betörők!-ön és a Jégvarázson.

Kis kedvencek titkos élete

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Elsőre nem tűnt úgy, hogy mi, felnőttek is élveznénk a háziállatok önálló napjairól készült rajzfilmet. Cuki cicák, kutyák, kiszabadítási akció, satöbbi. Ezerszer láttuk. Pláne rajzolva… hát, az ötéveseket biztos leköti, na, de minket?!

Képzeljétek, nem így lett. Köszönhető ez a humornak, amiből ebbe a filmbe annyi jutott, hogy még a második részre is maradt belőle. Vagány film, egyáltalán nem sztereotip állatfigurákkal. Itt a macska (majdnem) megeszi a kanárit, az édibédinek látszó nyúl a legnagyobb gengszter, a lúd gátlástalan maffiózó. A szituációk gyönyörűen reflektálnak az emberi társadalomra, túlságosan tolakodó mondanivaló nélkül. Élményszámba mennek a karakterek, viccesek a párbeszédek, váratlan dolgok történnek. Jöhet!

Hacsi – a leghűségesebb barát

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

2009-es ez a film Richard Gere és Joan Allen főszereplésével, ám a történet, amit feldolgoz, már több mint egy évszázados. Egy akita kutyusról szól, akit a Tokiói Egyetem mezőgazdasági tanszékén tanító Eizaburo Ueno professzor fogadott örökbe, és innentől megható közös kaland bontakozik ki. Olyan örökké tartó, amit még a földi élet vége sem képes megszakítani. Kötelező élmény mindenkinek, akinek volt már kutyája vagy vágyik rá. Esetleg csak sírni akar egy jólesőt.

Mrs. Doubtfire

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

Nagy klasszikus, de miért ne néznénk meg újra és újra mi, felnőttek, és miért ne mutatnánk meg a gyerekeinknek, akiknek – tudjuk – minden film új (először). Robin Williams remekel ebben a karakterszerepben, az apa, akit a válás elválaszt három gyerekétől, de ő nem adja fel: háztartásvezető asszonynak maszkírozva férkőzik újra a közelükbe. Innen indul a parádé, vígjáték és dráma a lehető legjobb keverésben. Mikó István magyar hangja sokat ad hozzá az élményhez, megunhatatlan.

Gru

gru film

Fotó: Profimedia

Ajánlottunk már rajzfilmet, de akinek a háziállatok cukiskodása túlságosan negédes volt, annak íme, valami karcosabb. Gru az egyik leginkább antiszociális karakter, Grincsnél is rosszabb, mert ő még világszintű katasztrófákat is képes előidézni – néhány nála is tehetségesebb kollégájával együtt. Titokban persze ő is szeretetre vágyik, mint minden rosszfiú. Meg is kapja három ennivaló kislánytól, de mire idáig érünk, rengeteg „felnőttpoénon” leszünk túl, úgyhogy ismét egy olyan film, amit sem a kicsik, sem a nagyon nem unnak. Számos folytatása is készült, szóval nem baj, ha hozzászokunk (és persze a minyonok is színre lépnek).

Macskafogó

Fotó: est.hu

Fotó: est.hu

Hát igen, a nagy magyar klasszikus – hogy ne csak amcsi művekkel támadjunk.
Az 1986-ban bemutatott, magyar-német-kanadai animációs film sikerét azóta sem múlta felül magyar rajzfilmé, még a 2007-es második részé sem. Valóságos kultuszfilmmé vált. Ternovszky Béla rendezte, a forgatókönyvet Nepp József írta. De bajnok a Deák Tamás szerezte zene is. Bűnügyi filmvígjáték: már ezzel is különleges, nem beszélve a nagyon is emberi egér- és persze macskaszereplőkről. Persze sokkal több ez, mint afféle Tom és Jerry-adaptáció. Komplex nyomozásba csöppenünk, és persze jöhet a világ megmentése is. Grabowski minimum egy Superman.

És ha inkább felnőttekkel néznél sorozatot…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top