Szabadidő

Ezeket a sorozatokat darálod majd 2020-ban

Jövőre is több száz sorozatévad küzd majd a figyelmünkért, és sokuk szinte a semmiből érkezik majd, hogy aztán a fél világ róla beszéljen, mint ahogy 2019-ben a Csernobillal történt. Van azonban köztük néhány, ami már előzetesen is izgalmasnak tűnik, és jó eséllyel rászánunk majd pár órát az életünkből.

Ratched

(Netflix)

Ryan Murphy, a Glee, az American Horror Story és az American Crime Story showrunnere átszerződött a Netflixhez, és most már oda gyártja szorgalmasan a tartalmakat. 2020-ban a legnagyobb dobásának a Ratched tűnik, egy előzménysorozat, ami a Száll a kakukk fészkére borzalmasan rosszindulatú Ratched nővérének fiatalkorára koncentrál, és azt mutatja be, hogyan vált ennyire érzéketlenné a betegei sorsa iránt. A szerepet Murphy kedvenc színésznője, Sarah Paulson játssza majd. Annak idején Louise Fletcher Oscart kapott érte, egy Emmy Paulsonnak is összejöhet.

Szexoktatás (2. évad)

(Netflix)

A John Hughes szellemiségében készült angol tinisorozat nemcsak Gillian Andersont adta vissza nekünk csúcsformában, hanem egy nagyon aranyos kamasz love storyt is, amit addig bonyolítottak, hogy végül Otis és Maeve az első évad végén mégsem jöttek össze. Nem kell elkapkodni a happy endet, hiszen akkor hogy születhetne második évad? Már januárban megkapjuk az új adagot.

The Eddy

(Netflix)

A Whiplash és a Kaliforniai álom sikere után Damien Chazelle volt a legkapósabb áru Hollywoodban, így nem csoda, hogy a Netflix is lecsapott rá. A rendező jazzőrülete ezúttal egy párizsi jazzklubban játszódó történetben jelenik meg, a főszereplők pedig a klub tulajdonosai és alkalmazottai, és az ő mozgalmas éjszakai életük. Chazelle a főszerepekre sztárok helyett fiatal tehetségeket (Joanna Kulig, Amandla Stenberg, Leïla Bekhti, André Holland…) választott.

The Falcon and the Winter Soldier

(Disney+)

A Marvel mostanáig a B-kategóriás hőseit lazán kölcsönadta különféle tévétársaságoknak és streamingszolgáltatóknak, hogy kezdjenek velük valamit, és nem is izgatták magukat emiatt, mert a történeteik nem kapcsolódtak a mozifilmek cselekményéhez, vagy csak nagyon lazán. Most azonban visszavették az irányítást, így a tévésorozatok sztorijai is szorosan kapcsolódnak majd a filmekhez, ennek a főpróbája lesz két filmes mellékszereplő, A tél katonája és a Sólyom közös kalandja, ráadásul ugyanazok (Anthony Mackie és Sebastian Stan) alakítják majd őket, mint a mozifilmekben. Az ellenfél is ismerős lesz, Zemo (Daniel Brühl).

Lovecraft Country

(HBO GO)

A Tűnj el! és a Mi rendező-fenegyereke, Jordan Peele ezúttal sorozat formájában hozná ránk a borzongást. Afroamerikai hősei eltűnt apjukat keresik a H. P. Lovecraft horroríró által megálmodott városokban, és közben nemcsak nyílt színi rasszizmussal, hanem gonosz szektákkal és földöntúli szörnyistenségekkel is találkoznak.

The Walking Dead: The World Beyond

(AMC)

A Walking Dead az évek során vált lassan, de biztosan zombis szappanoperává, a belőle kinőtt Fear the Walking Dead pedig ugyan sikeres lett, de nem annyira, mint az anyasorozat. Az alkotók úgy látták, van még hely egy újabb Walking Dead változatnak: a The World Beyond azt a fiatal generációt mutatja be, akik már a zombiapokalipszis után születtek.

Genius: Aretha

(National Geographic)

A NatGeo Genius című antológiasorozata egy nagyon egyszerű koncepción alapul: minden évad egy-egy híres géniusz életére fókuszál. Bár az első évad Einsteinről szólt, már a Picassóról szóló második szezon is bizonyította, hogy az alkotók nem csak tudósokban gondolkodnak. A harmadik évad még tovább tágítja a kört: ezúttal a soul királynője, Aretha Franklin lesz a főhős, akit az aranytorkú Cynthia Erivo alakíthat.

Snowpiercer

(TNT, Netflix)

A Le Transperceneige című francia képregényből 2013-ban egyszer már készült egy egész jól sikerült filmváltozat, de a jégkorszak beköszönte után a maradék emberiséget egyetlen, gigászi hosszúságú, örökké száguldó vonatba bezsúfoló történetben maradt még annyi kraft, hogy ezúttal tévésorozat formájában vágjanak bele. A legismertebb szereplője Jennifer Connelly lesz.

A kívülálló

(HBO GO)

Stephen Kingnél a brutálisan meggyilkolt gyerek olyan gyakori sztorielem, mint a lottóshow-ban a nyugdíjas néző. Ezúttal egy gimnáziumi edzőt vádolnak meg egy kisfiú megölésével, és bár megdönthetetlennek tűnő bizonyítékok szólnak ellene, az is legalább ilyen cáfolhatatlannak tűnik, hogy a tett idején épp száz kilométerrel arrébb volt egy konferencián. De hogy lehetett egyszerre két helyen? Ez is kiderül a Jason Bateman és Ben Mendelsohn főszereplésével készült sorozatból, ami már január közepén indul.

Avenue 5

(HBO GO)

Negyven év múlva az utazgatás a naprendszerünkben már nem sci-fi lesz, hanem a turizmus része, olyasmi, mint mostanság elmenni egy luxus óceánjáróra a hasunkat süttetni, csak itt a kabinunkból a tenger helyett a végtelen űrt bámulhatjuk. Minden szép és jó lenne, ha az egyik hajó nem sérülne meg Titanic módjára, és nem törne ki a pánik. Bár katasztrófilmesen hangzik, Az alelnök showrunnerének új sorozata igazából sci-fi vígjáték Dr. House, azaz Hugh Laurie főszereplésével.

Hunters

(Amazon Prime Video)

A nácikat ugyan legyőzték a második világháború során, de sokan közülük elmenekültek, és álnéven, hamis papírokkal az Egyesült Államokban telepedtek le. Egy fiatal nácivadászokból álló csapat New Yorkban rájön, hogy titokban a Negyedik Birodalom megalapítására készülnek, amit mindenáron meg kell akadályozni. A kissé elborult sztorinak némi súlyt Al Pacino szereplése adhat.

The Undoing

(HBO GO)

David E. Kelley showrunner és Nicole Kidman nagyon egymásra találhattak a Hatalmas kis hazugságok forgatásán, mert már elő is álltak egy új közös projekttel. A minisorozat főhőse egy sikeres terapeuta (Kidman), akinek pont a könyve megjelenése idején omlik össze az élete egy haláleset, valamint a férje eltűnése hatására. A férjet amúgy Hugh Grant játssza, aki idősebb korára – nem kis meglepetésre – rendesen megtanulta a színészetet.

Y

(FX Network)

Elsőre ígéretesen hangzik, aztán lehet, hogy egy nagy katyvasz lesz belőle. Az Y egy olyan világban játszódik, ahol a férfiak teljesen kihaltak, pontosabban egyetlen egy maradt belőlük: ő lesz a széria főhőse. A Y: The Last Man képregénysorozat alapján készülő történetben a legismertebb név jelenleg Diane Lane.

Y (2020)

Végítélet

(CBS)

1153 oldalával A Setét torony után a Végítélet a második leghosszabb Stephen King-történetfolyam, szóval az alkotóknak bőven van mit adaptálniuk ebből a posztapokaliptikus sztoriból, melyben az emberiség nagy része kihal, a maradék pedig két csoportra oszlik, és arra készül, hogy megküzdjön a világuralomért. Az érdekesebb nevek a szereposztásból: Whoopi Goldberg, James Marsden és Amber Heard.

The Haunting of Bly Manor

(Netflix)

Amikor 2018 őszén Mike Flanagan horrorsorozata, a The Haunting of Hill House óriási sikert aratott, a Netflix értelemszerűen azonnal vevő volt a folytatásra. A gond csak az, hogy a sztori teljesen lezárult, így a szériát inkább átalakították antológiasorozattá. A második szezon Henry James A csavar fordul egyet című regényén alapul, és a hírek szerint elég szabad szelleműen adaptálja.

The Haunting of Bly Manor (2020)

Run

(HBO GO)

A Fleabag és a Killing Eve után Phoebe Waller-Bridge lett az egyik legmenőbb név a sorozatiparban. Run című romantikus szériája egy lightos high concept történeten alapul: két ifjú szerelmes komoly ígéretet tesz egymásnak: ha bármelyikük a titkos jelszót használja a jövőben, akkor ők ketten fogják magukat, és együtt szívódnak fel a világ színe elől. Ruby már szinte el is felejtette ezt az ígéretét, amikor fiatalkori szerelme egyszer csak beállít hozzá, és kimondja a jelszót…

13 okom volt (4. évad)

(Netflix)

Szuper tinidrámaként indult, és az első évaddal olyan rajongótábort gyűjtött magának, hogy onnan bőven volt hová süllyedni. Az alkotók évről évre hibás döntések sorozatával taszítják porba az egykori szériát: a negyedik évad leginkább azért maradt érdekes, mert kíváncsiak vagyunk, hová tudják még tovább…

The Plot Against America

(HBO GO)

Philip Roth világhírű regényét a Drót zsenije, David Simon vette kezelésbe, és ez már önmagában egy erős kiindulópont. A sztori hősei munkásosztálybeli zsidók, akik egy olyan alternatív Amerikában élnek, ahol Roosevelt helyett a náciszimpatizáns Charles Augustus Lindbergh nyerte meg az elnökválasztást, így a zsidóság nemcsak Európában, hanem Amerikában is brutális üldöztetésnek lesz kitéve. A főbb szerepekben Winona Rydert, John Turturrót és Zoe Kazant láthatjuk.

Az új pápa

(HBO GO)

Kómában az ifjú pápa, szóval jöhet az új. Paolo Sorrentino vizuálisan lenyűgöző sorozata, Az ifjú pápa nem annyira folytatást, mint inkább egy testvérsorozatot kapott, ami izgalmasan gondolja tovább az első évad koncepcióját. Jude Law nem akármilyen társat kap maga mellé John Malkovich személyében, aki ezúttal az abszolút főszereplő.

A Gyűrűk Ura

(Amazon Prime Video)

A Gyűrűk Urát puszta hurráoptimizmusból tesszük ide. Bár az év végére ígérik, a munkálatok még olyannyira az elején tartanak, és egy ilyen nagyszabású fantasy olyan masszív digitális utómunkatömeggel jár együtt, hogy erősen kételkedünk abban, hogy a Tolkien Szilmarilokjában leírt másodkori történetfolyam tényleg elindul még 2020-ban. Azért ne adjuk még fel a reményt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top