nlc.hu
Szabadidő

20 sorozat, amit látnod kell idén

Lokitól a Jóbarátok visszatéréséig – Ezt a 20 sorozatot nagyon várjuk idén

Januárban új sorozatok szempontjából kicsit bepunnyadtak a streaming szolgáltatók, de nem marad így sokáig: 2021-ben változatos és gazdag lesz a választék, nagyszabású sci-fin és fantasyn át egészen régi kedvenc sitcomok visszatéréséig mindent kapunk majd. Csak győzzük szabadidővel!

Ozark 4. évad

Itt találod majd: Netflix

Bemutató: az év második felében

A Jason Bateman és Laura Linney főszereplésével készült Ozark néhány év alatt a Netflix legnagyobb presztízssorozatává nőtte ki magát, a drogkartellbe egyre mélyebben beépülő család a harmadik évadra a cél érdekében már a saját családtagjaival is végzett, ha a helyzet úgy kívánta. A Netflix ígérete szerint még egy, az eddigieknél néhány epizóddal hosszabb szezon van már csak hátra, ami bemutatja, hogy a Byrde család vajon elbukik-e, vagy mindent és mindenkit legyőzve maguk veszik át a kartell vezetését. Más út már nem létezik számukra.

20 sorozat, amit látnod kell idén

Jason Bateman és Laura Linney (Fotó: Profimedia)

Dexter 9. évad

Itt találod majd: Showtime (nálunk talán HBO GO)

Bemutató: ősszel

Egy sorozat népszerűségében komoly törést tud okozni egy pocsék befejezés, lásd például a Trónok harca esetét. A sokáig közönségkedvenc Dexter, a sorozatgyilkosok sorozatgyilkosa a néhány évvel ezelőtti befejezés miatt sokak kegyeiből kiesett, és ezt próbálják meg orvosolni némi késéssel az alkotók egy extra, tíz epizódból álló, „ez most becsszóra utolsó lesz” évaddal. A showrunnerek elmondása szerint nem kilencedik évadként, hanem második fináléként tekintenek rá – jelentsen ez bármit – , és szerencsére Michael C. Hall is rábólintott a folytatásra. A forgatásra tavasszal kerül sor.

Clarice

Itt találod majd: CBS (idehaza talán Paramount Channel vagy HBO GO)

Bemutató: februárban

A bárányok hallgatnak sorozatgyilkosáról, Hannibal Lecterről már készült egy népszerű sorozat Mads Mikkelsen főszereplésével, a Hannibal, de az Oscar-díjas film másik főhősét, Clarice Starlingot mostanáig békén hagyták a tévések. A Clarice című sorozat azt mutatja be, mi történt Starling ügynökkel A bárányok hallgatnak-ban bemutatott történések után: hogyan dolgozta fel az eseményeket, és milyen volt újra visszailleszkednie a sorozatgyilkosok és szexuális bűnelkövetők utáni nyomozások világába, miközben hírnevének köszönhetően a washingtoni politikába is belekóstolhat. Clarice-t a Hazug csajok társaságából ismert Rebecca Breeds alakítja.

Alapítvány

Itt találod majd: Apple TV+

Bemutató: valamikor 2021-ben

A legtöbb streaming szolgáltató veszettül dolgozik azon, hogy legyen egy zászlóshajó sorozata, valami olyasmi, mint az HBO-nak a Trónok harca volt, vagy éppen a Netflixnek a Stranger Things és a Vaják. Az Apple TV+ Isaac Asimov megfilmesíthetetlennek tartott sci-fi klasszikusában érezte meg a lehetőséget, és öntötte bele mázsaszámra a pénzt (sokat dobott a büdzsén, hogy a koronavírus miatt hosszú hónapokra meg kellett szakítaniuk a forgatást), hogy látványra egy olyan szériát kapjunk, amit még a moziban is tátott szájjal bámulnánk. Ha a Galaktikus Birodalom történetét nem rontják el, még sok évadon át lesz mit mesélniük az Apple-nél.

Impeachment: American Crime Story

Itt találod majd: Hulu (Magyarországon az induló Disney+-on várható)

Bemutató: valamikor 2021-ben

Bár a showrunnerek sztárja, Ryan Murphy ma már főképp a Netflixnek gyárt tartalmakat (Ratched, Hollywood satöbbi), azért a régi sorozatsikereit is folytatja: az O. J. Simpson-per és a Versace-gyilkosság után az American Crime Story harmadik évadában a Clinton–Lewinsky-botrányt dolgozza fel. Bill Clintont Clive Owen, míg Monica Lewinskyt az Éretlenségiből ismert Beanie Feldstein (aki Jonah Hill húga) alakítja. A sorozat forgatása decemberben leállt Covid-fertőzés miatt, de januártól gőzerővel folyik tovább a munka, hogy mielőbb a képernyőkre kerülhessen.

Kilenc idegen

Itt találod majd: Hulu (Magyarországon az induló Disney+-on várható)

David E. Kelley és Nicole Kidman mostanáig az HBO-nak gyártották a sikersorozatokat (Hatalmas kis hazugságok, Tudhattad volna), ám most átszerződtek a Huluhoz, hogy feldolgozzák a Hatalmas kis hazugságok írója, Liane Moriarty másik ismert és hazánkban is kiadott regényét, a Kilenc idegent. A sztori kilenc rekreációs programba befizető, pihenni vágyó ember története, akik azon kapják magukat, hogy valamiféle őrült kísérlet alanyaivá váltak, ahol a legmélyebb szorongásaikkal kell szembenézniük. Kidman mellett Melissa McCarthy, Luke Evans és Michael Shannon is szerepelni fog a szériában.

Genius: Aretha

Itt találod majd: National Geographic

Bemutató: márciusban

A Géniusz sorozatban a National Geographic híres zsenik élettörténeteit mutatja be. Az első évadban Albert Einsteint, a másodikban pedig Pablo Picassót ismerhettük meg, most pedig a soul nagyasszonya, minden idők egyik legcsodálatosabb énekhangjával rendelkező Aretha Franklin következik. Cynthia Erivo az HBO A kívülálló című sorozatában már megmutathatta, hogy kiváló színésznő, de most azt is bizonyíthatja, hogy elképesztő énekhanggal rendelkezik. Ha csak a közelébe kerül Aretha hangminőségének, csodás élményben lesz részünk.

Loki

Itt találod majd: Disney+

Bemutató: májusban

A Marvel nagyon sokáig egyetlen igazán karakteres gonosztevővel rendelkezett, a Tom Hiddleston alakította, rendkívül karizmatikus Lokival. Ennek köszönhető, hogy a nagy cselszövő újra és újra visszatért, és most egy saját tévésorozatot is kapott. A sztori szerint Thor köpönyegforgató tesója egy titokzatos cég, a TVA rabjává válik, és az általa lenyúlt Tesseract segítségével különféle alternatív idősíkokat kell meglátogatnia. Emberünk fő ellenfelét Owen Wilson alakítja.

And Just Like That…

Itt találod majd: HBO GO

Bemutató: ősszel

Remélem, az alkotók jobban tudják nálunk, hogy mi értelme van 2021-ben folytatni a Szex és New Yorkot, ráadásul Samantha karaktere nélkül, de mi nem ítélkezünk elsőre, hiszen Carrie és barátnői hátha sikeresen tudják majd magukat 2021-re upgrade-elni, és nemcsak a jómódú, fehér úrinők hóbortjairól szól majd a sorozat, bár kétségtelen, hogy annak a verziónak is lenne közönsége. Az nem jó jel, hogy Darren Star showrunner se tér vissza, de ettől még hiba lenne idejekorán leírni minden idők legnépszerűbb tévés csajait.

Dad, Stop Embarassing Me

Itt találod majd: Netflix

Bemutató: valamikor 2021-ben

Nem mondható éppen hétköznapinak, hogy egy világsztár a saját életét akarja egy sorozat formájában feldolgozni, de a Dad, Stop Embarassing Me (Apa, ne égess le) pont egy ilyen széria lesz: Jamie Foxx a saját lányával, Corinne-nal való kapcsolatáról mesél majd benne egy komédiasorozat keretei közé ágyazva. Egyelőre nem tudjuk, hogy Foxx csak a saját apai tapasztalatairól mesél majd benne, miközben egy kitalált karaktert alakít, vagy konkrétan saját magát alakítja majd, de előbb-utóbb ezt is biztosan megtudjuk. A széria forgatása jelenleg is zajlik.

A hölgy és az autó

Itt találod majd: HBO GO

Bemutató: február 1.

Elizabeth Carmichael azzal vált híressé, hogy a hetvenes évek olajválságának közepén egy üzemanyag-takarékos, háromkerekű gépkocsival állt elő. Carmichael az űrkutatósból igazolt át az autógyártás területére, és Dale nevű autója nemcsak azt ígérte, hogy száz kilométeren alig 3-4 liter üzemanyagot fogyaszt majd, hanem a kocsi még olcsó is volt. Korának Teslája volt, ugyanakkor túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen. Nem is volt az. A hatalmasra duzzadt üzleti lufi mögött semmi sem volt, csak egy óriási, agyafúrt csalás. Az HBO négyrészes dokumentumfilmben dolgozta fel ezt az izgalmas történetet.

Zack Snyder’s Justice League

Itt találod majd: HBO GO

Bemutató: késő tavasszal

Az Igazság Ligáját 2017-ben mutatták be a mozikban, és a szuperhőskavalkádot bemutató film megbukott a kasszáknál. A filmet még Zack Snyder rendező kezdte el, de lánya halála miatt kénytelen volt ott hagyni a produkciót, amit Joss Whedon fejezett be helyette. A végeredményt utálták a rajongók, és évekig nyaggatták a stúdiót azért, hogy engedjék Zack Snydernek, hogy megcsinálhassa a saját változatát. A könyörgés tavaly meghallgatásra talált: az HBO Max hozzávágott egy rakat pénzt a rendezőhöz, hogy újraforgatásokkal és újravágásokkal egy minisorozat formájában mutassa be azt, hogy szerinte ez a történet milyen lett volna a legjobb formájában. Lehet sz.rból várat építeni? Tavasszal kiderül.

The Underground Railroad

Itt találod majd: Prime Video

Bemutató: valamikor 2021-ben

Barry Jenkins, az Oscar-díjas Holdfény rendezője az első sorozatával jelentkezik: az Underground Railroad egy történelmi alapokon nyugvó, ugyanakkor alternatív valóságban játszódó, fikciós történet egy olyan titkos hálózatról, ami titkos alagutak és rejtekhelyek szövevénye, melyet azért hoztak létre, hogy egy rejtett vasút segítségével a déli államokból rabszolgákat menekítsenek ki és szabadítsanak fel. A sztori főhőse egy fiatal rabszolgalány, Cora (Thuso Mbedu), aki felfedezi ezt a hálózatot, és megpróbál maga is a szabadság útjára lépni.

Terápia

Itt találod majd: HBO GO

Bemutató: valamikor 2021-ben

Az HBO már minden létező formában feldolgozta az egyik leghíresebb sorozatát, és a magyar mellett számos nemzet elkészítette belőle a saját verzióját. Ezúttal a legsikeresebb, Gabriel Byrne főszereplésével készült és 2010-ben befejezett amerikai változatot folytatják egy negyedik évaddal, és kapunk egy új terapeutát is Uzo Aduba megformálásában. A félórás formátum is marad heti három pácienssel, és persze a doki saját terapeutájánál az ő személyes problémái is feldolgozásra kerülnek majd.

A Gyűrűk Ura

Itt találod majd: Prime Video

Bemutató: valószínűleg 2021 decemberében

Az Amazon csak a filmjogokért egymilliárd dollárt fizetett ki J. R. R. Tolkien jogörököseinek, és akkor még egy percet se gyártott le a sorozatból, ami amúgy a címe ellenére nem A Gyűrűk Ura sztoriját meséli el újra, hanem a Szilmarilok című könyv Másodkorban játszódó eseményeiből szemezget, amikor megkezdődött Szauron ármánykodása a gyűrűk körül. Epikus gigafantasy várható hatalmas hősökkel és látványos csatákkal, hollywoodi látványfilmeket megszégyenítő látványvilággal, de tény, hogy Tolkien ehhez most csak a vázat szolgáltatja, kidolgozott karaktereket és történeteket már kevésbé. A koronavírus itt is keresztbe tett az új-zélandi forgatásnak, de bízzunk abban, hogy tudják tartani a tervet, és legalább az első részt már idén decemberben megnézhetjük.

Inventing Anna

Itt találod majd: Netflix

Bemutató: valamikor 2021-ben

Az egyik legmenőbb amerikai showrunner, Shonda Rhimes tavaly a Netflixre költözött, és rögtön az első dobásával, a Bridgertonnal bizonyította, miért ő az egyik legnagyobb név a szakmában. Ezek után nem csoda, hogy a következő sorozatát, az Inventing Annát is óriási várakozás övezi. A széria egy igaz történetet dolgoz fel: az orosz Anna Vadimovna Sorokina a New York-i elitbe bekerülve elhiteti a világgal, hogy ő egy gazdag, német örökös, és ezt az új státuszát kihasználva számos előnyhöz és sok-sok pénzhez jutott hozzá csalások sorozatával. Annát egy egészen nagyszerű fiatal színésznő, az Ozarkból ismert Julia Garner alakíthatja.

20 sorozat, amit látnod kell idén

Julia Garner Anna Vadimovna Sorokina bőrébe bújik (Fotó: Profimedia)

Jóbarátok Reunion Special

Itt találod majd: HBO GO

Bemutató: valamikor 2021-ben

Kicsit sajnálom a Jóbarátok színészeit. Évtizedek óta nem adhatnak úgy interjút, hogy az újságíró ne kérdezzen rá a Jóbarátok folytatására. Az HBO-nál is érezték a várakozást, ezért jó érzékkel kitalálták, hogy a tavaly ősszel Amerikában elinduló, upgrade-elt HBO verzió, az HBO Max ezzel a reunionnal startoljon, és bár a szereplők beleegyezését megszerezték, a koronavírus itt is közbeszólt. Az HBO Max tehát Jóbarátok reunion nélkül indult, de a tervről ettől még nem tettek le: ha betartják az ígéretüket, még az idén biztosan láthatjuk újra Joey-t, Ross-t, Rachelt, Phoebe-t, Monicát és Chandlert.

Midnight Mass

Itt találod majd: Netflix

Bemutató: várhatóan októberben

A Hill-ház, majd A Bly-udvarház szellemével Mike Flanagan beírta magát a legjobb horror-rendezők közé, így a Netflix gyakorlatilag biankó csekket töltött ki neki, és bármilyen horrorszériával áll nekik elő, ők örömmel fogadják. Flanagan egy időre most félreteszi a kísértetházas vonalat, és egy szigeten élő elszigetelt közösségről mesél, akik közé egy új, rejtélyes pap érkezik, és elkezdenek természetfeletti jelenségeket megtapasztalni. A Midnight Mass forgatása decemberben befejeződött, úgyhogy már biztosra vehető, hogy 2021 halloweenjén ez lesz a Netflix nagy horroros dobása.

The Dropout

Itt találod majd: Hulu (Magyarországon várhatóan az induló Disney+-on lesz látható)

Bemutató: valamikor 2021-ben

Sokáig hallhattunk arról, hogy a Theranos nevű cég CEO-járól, Elizabeth Holmesról életrajzi film készül Jennifer Lawrence főszereplésével, a rendezői székben az Alelnököt jegyző Adam McKay-jel, de ez a projekt addig csúszott, hogy a konkurencia most beelőzte, és Holmes története immár sorozat formájában kerülhet elénk, a főszerepet pedig az SNL ragyogó komikusa, Kate McKinnon alakítja. Az öltözködésében Steve Jobsot utánzó Holmes felépített egy menő startup céget, és azt ígérte, a termékükkel akár egyetlen csepp vérből is több százféle betegséget tudnak megállapítani. Óriási befektetői lufit fújt, ám egy idő után kiderült, hogy nincs mögötte semmi, a termék egyáltalán nem működött.

Stranger Things 4. évad

Itt találod majd: Netflix

Bemutató: 2021 második felében

A Netflix sikersorozatának is betett a koronavírus, de ősszel szerencsére újra tudták kezdeni a forgatást. A sztorit hét lakat alatt őrzik, és csak annyit mondtak el, hogy a Szovjetunió nagy szerepet játszik majd benne, és a grúziai forgatás miatt úgy tűnik, sok időt tölthetünk majd ott a karakterekkel. Hopper sheriff előtörténetét is megismerhetjük, és természetesen lesznek új szereplők, tinédzserek és felnőttek egyaránt. A legizgalmasabb igazolásnak Robert Englund tűnik, aki hosszú éveken át játszotta a Rémálom az Elm utcában-filmek hírhedt Freddy Kruegerét, és ezúttal egy elmegyógyintézet egyik lakójaként lesz látható.

Amíg a fenti sorozatokra vársz, addig ajánlunk pár néznivalót:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top