nlc.hu
Szabadidő

Dolly Parton nem politikai okokból utasította vissza az Elnöki Szabadság-érdemrendet

Dolly Parton kétszer is visszautasította a legmagasabb elnöki kitüntetést

A country-legenda nem politikai okból döntött így.

Az idén 75. születésnapját ünneplő Dolly Parton most hétfőn a The Today Show című műsorban mesélte el, hogy az elmúlt négy évben kétszer is visszautasította az Elnöki Szabadság-érdemrendet, amely az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése. Az énekesnő nem politikai indíttatásból tett így, noha, annak ellenére, hogy nem foglal állást politikai kérdésekben, megnyilvánulásaiból, például a Black Lives Matter mozgalom támogatásából nem nehéz kiolvasni, hogy valószínűleg nem volt Donald Trump republikánus elnök legnagyobb rajongója.
Ettől függetlenül, saját bevallása szerint nem politikai okokból döntött a kitüntetés elutasítása mellett.

„Első alkalommal azért nem tudtam elfogadni a díjat, mert a férjem beteg volt, másodszorra pedig már a koronavírus miatt nem akartam utazni” – magyarázta a több mint háromezer dalt szerző, tíz Grammy-díjjal kitüntetett énekes.

DOlly Partonnak nem kellett az USA legmagasabb kitüntetése

Dolly Parton a 61. Grammy-díjátadó vörös szőnyegén (Fotó: Getty Images)

A beszélgetős műsorban Parton azt is elmondta, hogy információi szerint a Biden-kormányzat is megkereste a kitüntetés ügyében, ám ő attól tart, hogy politikai színezetet kapna, ha most elfogadná a díjat, amit az előző kormány idején visszautasított.

„Nem ezekért az elismerésekért dolgozom”– szögezte le. – Szép lenne, de nem is vagyok benne biztos, hogy egyáltalán megérdemlem. Mindenesetre, jólesik, hogy vannak olyanok, akik szerint rászolgáltam.”

Zenei téren elért sikerei mellett Dolly Parton komoly filantrópiai tevékenységet folytat, Dollywood Foundation nevű alapítványán keresztül. Az énekes emellett sokat tesz az olvasás népszerűsítéséért is, a Dolly Parton’s Imagination Library nevű szervezetével. Tavaly pedig azzal került be a hírekbe, hogy egymillió dollárral támogatta a Vanderbilt University vakcinával kapcsolatos kutatásait. Ennek a kutatásnak az eredménye lett a Moderna koronavírus-védőoltása.

Még több Dolly Parton az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top