nlc.hu
Szabadidő

Sivatagi hiúz kölykök

Melengesd a szíved alig két hetes karakálkölykök fotóival!

Az elképesztően cuki karakálok nem házicicák. Felnőttként akár 3-4 méterre ugró vadászokká válnak.

Sivatagi hiúz, vagyis karakálkölykök cseperednek a dömösi madárparkban. A madármentők két hónapra fogadták be az extracuki kölyköket, akik egy külföldi tenyésztőnél születtek január 26-ra virradóra. A mama egyszer-kétszer megszoptatta őket, aztán otthagyta. Azonnal cselekedni kellett, s mivel sem megfelelő dajka állat nem állt rendelkezésre, sem más megoldás nem volt, a kölykök a madárparkba kerültek.

Nézegess karakálkölyköket

Karakálbaba. Fotó: BirdMania Facebook

Bár zsírcuki kiscicák, azért nem házimacskák. Felnőttek 12 kilós, helyből 3-4m magasat ugrani tudó vadászok, egy napos újszülötten 320g-osak, komoly karommal, és döbbenetes mászó képességgel, erőnléttel. Étvágyuk se semmi, úgy fogy az RC anyatej pótló, amit a babákkal együtt hozott a tulajdonosuk, hogy csak na” – írják egyik Facebook posztjukban.

#Cicaminátor cukiság özön <3 Jön a tejfoguk a cirmákoknak, és egyre akaratosabb népség. Már látnak, és kezdi érdekelni...

Közzétette: BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont – 2021. február 6., szombat

 

Eleinte három karakálbaba került a parkba, de a hím veséje sajnos felmondta a szolgálatot. A két nőstény cica szerencsére jól van, már nyitva a szemük, járni kezdtek, és bőszen gyarapodnak étvágyuknak hála. Bár egyelőre a cumisüveg nagyobb, mint maguk a hiúzok:

 

 

A cicák egyelőre nem látogathatók. “Ezek meg babák, pici babák. Pár hét múlva Terminátor ZS modell atommacskák lesznek, de most még érzékenyek, így teljes karantén, látogatási tilalom van. (Nem mintha egyébként, a Covid miatt, azaz magunk miatt is, fogadnánk látogatókat)” – írják. Addig tehát be kell érnünk a fotók nézegetésével.

A karakál (Caracal caracal), más néven sivatagi hiúz egy közepes termetű, Afrikában és Délnyugat-Ázsiában élő macskaféle. Bár nem közeli rokona a hiúzoknak, hegyes, pamacsban végződő füle és viszonylag rövid farka nagyon hasonlóvá teszi hozzájuk. A DNS-vizsgálatok alapján megállapították, hogy legközelebbi rokona a szervál. A karakál török eredetű szó, jelentése: fekete fül.

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top