nlc.hu
Szabadidő

Megérkezett a tél: hó, ónos eső széllökések várhatók

Megérkezett a tél: hóra, ónos esőre, erős széllökésekre számíthatnak a közutakon közlekedők

Az előrejelzések alapján sarkvidéki levegő tör be hazánkba, melynek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is.
Tél, fagy hidegfront

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írja, hogy ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.
 
Az előrejelzések szerint gyakorlatilag valamennyi megyében találkozhatunk valamilyen téli időjárási jelenséggel, sőt egyes megyékre több időjárási jelenségre vonatkozóan is magas, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Mutatjuk, mi hol várható:

  • Ónos eső:
    Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre, de citromsárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan is.
  • Havazás:
    A legfrissebb érvényben lévő figyelmeztetések alapján elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható nagyobb mennyiségű havazás.
  • Széllökések:
    Békés, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye kivételével valamennyi megyében legalább 70 km/órás széllökések várhatóak. Sőt, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár 90 km/óra vagy a feletti viharos szél is jöhet a frontokkal együtt.
  • Hófúvások:
    Ahol egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is várhatóak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével ilyen jelenség bármelyik megyében kialakulhat. Mivel a legerősebb széllökések Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóak, ezért ezekre a térségekre már narancssárga riasztás van érvényben.

Összefoglalva: az ország észak-keleti részein, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a hófúvásokban leginkább érintett területeken kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Sőt, a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán. Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják.

Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg.

A téli üzemeltetésről a társaság következő videójában további hasznos információkat tudhatnak meg a közlekedők: 

Nézegess szép téli tájakat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top