nlc.hu
Szabadidő

A világ 50 legszebb mozija közé választották a Puskint

A világ 50 legszebb mozija közé választották a Puskint

A Puskin madridi, párizsi és londoni mozikat is megelőzött.

A világ 50 legszebb mozija közé választotta a nemzetközi Timeout magazin a budapesti Puskin Mozit – írja a Telex. A február 24-én megjelent cikkben a szerkesztők a világ minden tájáról válogattak a mozik közül, és a Puskin végül befért a legszebb 10 mozi közé, megelőzve ezzel madridi, párizsi és londoni mozikat is.

A világ 50 legszebb mozija közé választották a Puskint

A Puskin Mozi épülete esti kivilágításban az V. kerület, Kossuth Lajos utca 18-ban (Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László)

A Puskin a 10. helyre fért fel a listán, amelyen olyan mozik előzik meg, mint a melbourne-i Astor, a Los Angeles-i Cinemarama vagy a római Dei Piccoli.

A magyar vonatkozásnál megjegyzik, hogy Budapesten kifejezetten stílusosan néznek ki a mozik, de ezek közül is kiemelkedik az egykori Fórum Mozi, vagyis a Puskin.

A cikk szerzője a Puskin belterét a Hobbit-könyvekből ismert sárkány, Szmaug búvóhelyéhez hasonlítja.

A Puskin mozi (leánykori nevén Fórum mozi) már 1926-os nyitásakor a város legelegánsabb filmszínházának számított. Egyetlen termében 3 éven át csak némafilmeket vetítettek, aztán jöttek az új igények, vele együtt az új bérlő, majd a hangosfilmek – Magyarországon elsőként. A műsoron akkor csak két rövidfilm, a Parasztbecsület egy részlete és Az éneklő bolond szerepelt, azokat viszont egyszerre 623-an nézhették.

1988-ban a mozit átalakították: az eredeti homlokzatot és az előcsarnokot megtartották, de a nagy vetítőtermet 3 kisebbre osztották (Metropolis, Amarcord, Körhinta). Ezek 2013-ban plusz 2 teremmel (Annie Hall, Mephisto) bővültek, így ma már 5 helyiségben nézhetünk művészfilmeket, sokszor filmfesztiválok keretein belül – olvasható a Szeretlek Magyarország oldalán.
 

Így érintette a járvány a mozikat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top